Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 august - Ziua Națională a Ucrainei

ro

24 Aug, 2021 08:32 1976 Marime text
  • Ziua Independenței reprezintă Ziua Națională a Ucrainei, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991.
  • Ziua Independenței este celebrată anual, în data de 24 august.
Ucraina (în ucraineană Україна) este o țară în Europa Orientală.

Are frontieră cu Rusia - în nord-est, Belarus - în nord, Polonia, Slovacia și Ungaria - în vest, România și Republica Moldova - la sud-vest, Marea Neagră și Marea Azov - la sud.

Capitala Ucrainei este orașul Kiev.

În timpul Evului Mediu, zona a fost centru cheie al culturii slavilor estici, puternicul stat Rusia Kieveană formând baza identității ucrainene.

În urma fragmentării acesteia din secolul 13, teritoriul a fost disputat, condus și împărțit de o varietate de puteri, precum Uniunea statală polono-lituaniană, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Rusia, scrie Wikipedia.

O republică cazacă s-a ridicat și a prosperat în timpul secolelor 17 și 18, dar teritoriul ei a fost împărțit între Polonia și Imperiul Rus.

După Al Doilea Război Mondial, partea occidentală a Ucrainei a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene și întreaga țară a devenit parte a Uniunii Sovietice ca entitate statală unică.

În 1991, Ucraina a obținut independența de la Uniunea Sovietică ca urmare a destrămării sale la sfârșitul Războiului Rece.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii