Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:26 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 Septembrie - Ziua Mondială a Recunoștinței. Metode de manifestare a recunoștinței

ro

21 Sep, 2021 08:13 430 Marime text
  • Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.
  • În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.
Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice. Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcanul umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta cu dovleac, scrie wikipedia.org. 

În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: exploratorul britanic Martin Frobisher⁠(en) încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland și Labrador spre a aduce mulțumiri pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior, au continuat tradiția. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat și un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay⁠(en), în memoria sa.

A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.

Metode de manifestare a recunoștinței

1. Fă o listă a recunoștinței dimineața.


De exemplu poți să scrii: „Sunt recunoscător pentru că m-am trezit în această dimineață”. Acest lucru a ajuns să fie considerat banal de către majoritatea oamenilor. În realitate însă, faptul că te-ai trezit și te afli în prezentul trup fizic și poți avea experiențe noi, este un motiv de recunoștință.

2. Antrenează-te să simți recunoștință în situațiile simple de viață. 

Oamenii au ajuns să se întrebe: „Oare ce vrea de la mine de a făcut asta?” în loc să simtă recunoștință sinceră. Este important să observi și să fii atent la momente în care viața îți oferă contextul de a fi recunoscător și să o faci.

3. Fii recunoscător înainte și după masă. 

Acum câteva săptămâni a fost scris un articol pe Fii Împlinit în care erai invitat să îți binecuvântezi mâncarea înainte de a o consuma. Un gest atât de simplu precum acesta poate crește considerabil vibrația mâncării pe care o consumi. Ai avut ce pune pe masă, iar asta este excelent. Fii recunoscător.

Ti-a placut articolul?

Comentarii