Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 septembrie - Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

ro

19 Sep, 2021 12:27 1404 Marime text


Ministerul Apărării Naţionale informează că în calendarul ostăşesc, 19 septembrie este Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene.

La aceeaşi dată, în 1916, a avut loc prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda.

Artileriştii şi rachetiştii antiaerieni au organizat manifestări pentru evocarea tradiţiilor de luptă ale acestei arme şi comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de onoare.

Tot potrivit Ministerului Apărării Naţionale pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata a 3 a română, în data de 19.09.1916, bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, calibru 75 mm Deport, a respins un atac aerian şi a doborât un avion inamic.

Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în gradul de cavaler.

Ca urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost adoptată, în perioada interbelică, ca zi a artileriei antiaeriene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii