Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale! La mulți ani!

ro

01 Sep, 2023 10:53 780 Marime text
Sursă foto: Facebook/ Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa
  • Astfel, jandarmilor le revenea rolul de a „veghea în localitățile rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și executarea legilor“.

La 1 Septembrie 1893 intra in vigoare „Legea asupra Gendarmeriei Rurale“, promulgată prin Decret Regal de către Regele Carol I. Prin acest act se instituia un Corp de pază și ordine militarizat în toate localitățile rurale din țară.

Astfel, jandarmilor le revenea rolul de a „veghea în localitățile rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și executarea legilor“.

În urma aplicării acestei legi, la 1 Aprilie 1894 s-a înființat Compania de Jandarmi Constanța, care a început efectiv să funcționeze la data 26 iulie, același an, asa cum menționau documentele vremii.

Conform Registrului istoric, efectivul Companiei de Jandarmi Constanța era format la acea dată, din 2 ofițeri și 30 jandarmi, împărțiți în 3 plutoane și 5 secții, pe raza județului.

De-a lungul timpului, jandarmii constănțeni au participat activ la marile evenimente militare în care a fost implicată Armata Română.

Ziua de 1 Septembrie a fost sărbătorită ca fiind ziua Jandarmeriei Române până în anul 1998, când, odată cu intrarea în vigoare a Legii de reorganizare si funcționare a Jandarmeriei, s-a stabilit drept zi a Armei noaste, data de 3 Aprilie, care marchează promulgarea de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înființare a corpului de jandarmi „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“.


Citește și: 

Când polițiștii, anchetatorii și oamenii legii din Constanța merită din plin felicitați
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii