Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:13 18 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 aprilie - Ziua jocului scrabble

ro

13 Apr, 2021 00:00 575 Marime text
  • Pe 13 aprilie este sărbătorită Ziua jocului Scrabble
  • În România, istoria jocului de scrabble începe în februarie 1982

Scrabble este un joc în care participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15x15 pătrățele. Pe 13 aprilie este sărbătorită Ziua jocului Scrabble.

Cuvintele se pot forma pe orizontală sau pe verticală, precum la cuvinte încrucișate, iar punctajul obținut este mai mare atunci când literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau când sunt plasate pe pătrățele divers colorate, care dau diferite bonificații, ale tablei de joc. Numărul de litere și valoarea lor sunt caracteristice fiecărei limbi și se raportează la frecvența apariției lor în limba respectivă. Cuvintele sunt valide doar dacă corespund dicționarelor acceptate oficial.

În România, istoria jocului de scrabble începe în februarie 1982, atunci când inginerii Șerban Teodoru și Ioan Comănescu adaptează jocul pentru limba română. Ei publică în revista Știință și Tehnică, timp de aproape doi ani, o serie de articole de inițiere propunând spre rezolvare o serie de teme clasice sau originale. În același an, Ionel Apostol inițiază o pagină de scrabble în revista Flacăra-Rebus. Preluată în anul următor de Ninel Aldea și Alexandru Petrescu, această pagină de revistă va deveni, pe tot parcursul anilor '80, centrul mișcării de scrabble din România. RECOOP începe comercializarea jocului și editează o carte de inițiere în scrabble, sub semnătura lui Dan Ștefănescu, și mai multe dicționare de scrabble realizate de Dorina Arhip, Dan Ursuleanu și Ioan Danciu. Iau ființă primele cluburi de scrabble, iar în 1984 au loc primele întâlniri ale jucătorilor la București și Piatra Neamț.

În 1987 jocul de scrabble este recunoscut oficial în România ca disciplină sportivă prin constituirea Comisiei de Șah Electronic și Jocuri Logice - care cuprindea și Secția de Scrabble - în cadrul Federației Române de Șah, asociere care a facilitat înființarea, la 26 ianuarie 1990, a Federației Române de Scrabble în cadrul Ministerului Sportului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii