Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:17 31 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 iunie. Ziua Internațională a Trandafirului Roșu

ro

12 Jun, 2021 09:17 1124 Marime text
  • Ziua Internațională a Trandafirului Roșu, o sărbătoare care marchează, anual, ziua de 12 iunie.
De mii de ani se cunosc numeroase povești despre trandafirul roșu. Primele dovezi ale existenței lor se regăsesc în picturile și textele din Grecia Antică, unde trandafirii roșii erau asociați cu povestea tumultoasă de dragoste dintre zeul Adonis și zeița Afrodita.

Legendele mai spun că cel dintâi trandafir roșu a răsărit din sângele lui Adonis și astfel, a devenit un simbol al dragostei, chiar și după moarte.

În Evul Mediu Timpuriu (între 500 și 1000 d. Hr), trandafirul roșu a fost asociat cu sângele pe care Iisus l-a vărsat pe cruce când a fost răstignit, de această dată fiind vorba despre iubirea pentru Dumnezeu și lucrurile sfinte.

Conform Cărții Recordurilor Guiness trandafirii sunt cea mai veche specie de plante crescută în scop decorativ, romanii de exemplu se știe că îi foloseau pentru a decora clădirile și mobila, sau creând covorașe din petale. Se spune că marele înţelept Confucius avea peste 600 de cărţi despre modul de îngrijire a trandafirilor.

Trandafirii roșii au fost legați si de conflicte armate de-a lungul istoriei. Cel mai bun exemplu în acest sens este faimosul „Război al celor doua Roze” (1455–1485), purtat între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York pentru tronul Angliei; numele acestui război își are originea în formele și culorile blazoanelor celor doua familii importante: Roza roșie de Lancaster și Roza albă de York.

Trandafirul roșu este în prezent și simbolul Angliei fiind purtat în ziua de „St. George”, dar și al Statelor Unite declarat de Roland Reagan la 20 noiembrie 1986 ca emblemă florală; despre această floare, în America se cântă peste 4.000 melodii, scrie Observatorul.com.

Trandafirul roșu nu este o floare oarecare, este cel mai căutat, fiind unanim recunoscut drept regina tuturor florilor, iar prin nuanțele sale ne putem deschide inima, pentru că el simbolizează iubirea pasională și frumusețea. Se găsește în zeci de nuanțe de roșu și într-o mulțime de forme.
 


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii