Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:52 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 decembrie - Ziua internaţională a neutralităţii

ro

12 Dec, 2020 00:00 541 Marime text
  • Pe 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a neutralităţii
  • Sărbătoarea este una recentă, fiind din anul 2017 marcată
  • Ziua a fost aleasă de către Organizația Națiunilor UniteLa 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a neutralităţii, care, începând cu anul 2017, este marcată anual de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Politica de neutralitate presupune respingerea oricărei alianţe cu unul dintre statele combatante. Rostul zilei marcate de ONU la 12 decembrie este de a sublinia importanţa principiilor suveranităţii şi egalităţii în drepturi ale statelor membre, dreptul lor la integritate teritorială, autodeterminare şi de a respinge încercările de amestec în afacerile interne. Totodată, ziua amintită promovează rezolvarea paşnică, pe cale diplomatică a disputelor internaţionale, în aşa fel încât pacea şi securitatea mondiale să nu fie compromise.

Conceptul de politică de neutralitate este strâns legat de cel al diplomaţiei preventive, una din atribuţiile cheie ale ONU. După cum îi spune şi numele, rolul diplomaţiei preventive este de a opri sau limita conflictul internaţional în orice stadiu s-ar afla acesta.

Adunarea Generală a ONU a declarat, în unanimitate, 12 decembrie ca fiind Ziua internaţională a neutralităţii la data de 2 februarie 2017, prin adoptarea Rezoluţiei 71/275, introdusă de Turkmenistan, potrivit https://undocs.org/A/RES/71/275.

Ziua de 12 decembrie este a doua zi naţională a statului Turkmenistan, cunoscută în ţara din Asia Centrală şi ca ''Ziua neutralităţii''. Turkmenistanul şi-a declarat starea permanentă de neutralitate, fapt recunoscut de Adunarea Generală a ONU la 12 decembrie 1995 prin Rezoluţia 50/80 şi reafirmat la 3 iunie 2015, prin Rezoluţia 69/285.

În noiembrie 2015, Turkmenistanul a organizat, în capitala Aşhabad, conferinţa internaţională ''Politica de neutralitate: cooperare internaţională pentru pace, securitate şi dezvoltare''.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii