Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 ani de la pronunţarea Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie în cauza „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră“

ro

03 Feb, 2021 18:28 1545 Marime text
  • Ministerul român al Afacerilor Externe salută aniversarea a 12 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție în cauza „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina)”.
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 3 februarie 2021, a 12 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție de la Haga (CIJ) în procesul privind  Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

Acest proces, care s-a derulat pe durata a mai mult de patru ani, a reprezentat un succes diplomatic important, prin recunoașterea jurisdicției și a drepturilor suverane ale României cu privire la 9.700 kilometri pătrați de platou continental și zonă economică exclusivă în Marea Neagră, adică aproximativ 80% din suprafața de platou continental și zonă economică exclusivă din bazinul de vest al Mării Negre aflată în dispută.

Hotărârea CIJ a marcat o serie de premiere atât pentru țara noastră, cât și la nivel internațional, fiind prima hotărâre din istoria Curții Internaționale de Justiție pronunțată în unanimitate de judecătorii CIJ după peste 40 de ani în care acest diferend politic bilateral complex nu a putut fi soluționat prin negocieri bilaterale.

Pentru România, cea de a 100-a Hotărâre a CIJ din 3 februarie 2009 reprezintă prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918. Totodată, Hotărârea a devenit un punct de referință pentru soluționarea diferendelor internaționale pe cale pașnică în domeniul delimitărilor maritime, fiind citată consistent în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, precum şi în doctrina dreptului internațional în materie.

,,Într-un context internațional dificil, marcat de pandemia de COVID-19, este important să ne amintim realizările diplomației române , inclusiv cele din trecutul nu foarte îndepărtat, realizări care contribuie și în continuare la evidențierea angajamentului asumat de țara noastră în ceea ce privește respectarea, promovarea și utilizarea dreptului internațional în soluționarea unor situații complexe.

Pe măsură ce lumea se dezvoltă, mediul internațional se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, iar opțiunea pentru abordări unilaterale, mai ales într-un context de criză, oricât ar părea de facilă, nu poate oferi soluții viabile nici măcar pe termen scurt.

Procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră este un exemplu de uz al instrumentelor dreptului internațional, în cadru multilateral, ce a adus României beneficii concrete, contribuind, în același timp, la dezvoltarea practicii internaționale în acest domeniu.

Într-o lume plină de necunoscute, sper ca dreptul internațional să continue să ne ofere ghidajul necesar pentru a depăși provocările cu care ne confruntăm,” a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, fostul Agent al României în fața Curții Internaționale de Justiție pe toată durata procesului (2004-2009), care a condus demersurile României în acest caz.

Echipa României în procesul de la Haga a fost compusă din 20 de membri, dintre care 17 experți români, din MAE și din alte instituții cu responsabilități în domeniu, și 3 consilieri străini, experți în domeniul dreptului internațional.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii