Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:31 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 noiembrie – Ziua Mondială a Origami

ro

11 Nov, 2020 00:00 372 Marime text
 
  • La data de 11 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Origami
  • Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele diverse
  • Numele de origami, originar din Japonia, a fost adoptat în anul 1880
 
Ziua Mondială a Origami se sărbătoreşte pe 11 noiembrie, iar artiştii celebrează această sărbătoare prezentând modele care mai de care mai interesante şi impresionante.
 
Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsufleţite sau forme decorative abstracte. Numele de origami, originar din Japonia, a fost adoptat în anul 1880, până atunci arta plierii hârtiei fiind denumită orikata. Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginaţia celui care pliază hârtia, dar există şi categorii de forme tradiţionale care includ flora şi fauna. Arta origami din zilele noastre acoperă o zonă largă de forme, de la ceasuri cu cuc şi dragoni, până la forme simple care exprimă mai degrabă spiritul decât forma unei imagini.
 
Azi, maeştrii origami pot fi găsiţi în multe ţări, iar noile tehnici şi modele pe care aceştia le inventează stau la baza unor modele origami remarcabile. Astfel dacă în trecut a realiza din hârtie o insectă cu corpul segmentat şi multe picioare era dificil, azi se realizează insecte care să aparţină unor anumite specii, cu o anatomie corectă. În România, arta plierii hârtiei este încă considerată a face parte doar din segmentul disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea, uitându-se, poate din ignoranţă, de latura spirituală pe care această artă o are în ţara ei de origine, Japonia.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii