Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie, şoferi! Suspecţii accidentelor grave ar putea rămâne cu permisul

ro

24 Jan, 2011 01:13 2466 Marime text
cap_5.jpg„Este total neconstituţional ca poliţistul să reţină permisul de conducere chiar imediat după producerea accidentului de circulaţie, când probatoriul nici măcar nu a fost administrat, iar ulterior procurorul şi judecătorul să prelungească sau nu dreptul de a conduce pe drumurile publice, deşi urmărirea penală şi cercetarea judecătorească pot dura ani de zile", a declarat Cătălin Filişan

Premieră în justiţie: şoferii suspectaţi că ar fi produs accidente soldate cu morţi sau răniţi ar putea să-şi păstreze liniştiţi permisul de conducere până la pronunţarea unei soluţii definitive în proces. Cunoscutul avocat constănţean Cătălin Filişan a invocat neconstituţionalitatea legii în baza căreia carnetul conducătorilor presupuşi a fi provocat astfel de tragedii este reţinut de Poliţia Rutieră, pe motiv că aceasta încalcă prezumţia de nevinovăţie şi prevederile Curţii Europene a Drepturilor Omului. Înainte ca excepţia să ajungă pe masa magistraţilor Curţii Constituţionale, problema va fi tranşată, în primă fază, la Judecătoria Constanţa, pe data de 4 februarie.

permise_politist_rutiera_08.jpgIdeea că reţinerea permisului în cazul accidentelor soldate cu răniţi sau cu persoane decedate este neconstituţională a fost ridicată în dosarul cu numărul 28718/212/2010, aflat pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa, proces în care Nicolae Avramescu este judecat pentru ucidere din culpă. Cătălin Filişan, avocatul şoferului, a cerut sesizarea Curţii Constituţionale, apreciind că prin reţinerea automată a permisului de conducere în cazul accidentelor grave se încalcă în mod evident prezumţia de nevinovăţie de care se bucură, fără discriminare, orice cetăţean intrat în atenţia legii penale. „Am invocat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 111 alineatele 4 şi 6 din OUG nr. 195/2002 aprobată prin Legea nr. 49/2006 şi modificată prin OUG nr. 146/2008, în referire la articolul 23 alineatul 11 din Constituţia României", a explicat avocatul din cadrul Baroului Constanţa.

Încălcarea prezumţiei de nevinovăţie

Cătălin Filişan spune că dispoziţiile respective intră în conflict cu mai multe prevederi constituţionale. Printre acestea se numără, potrivit avocatului, cele potrivit cărora România se obligă să îndeplinească obligaţiile ce îi revin din tratatele la care este parte, dat fiind că în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este precizat clar că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal în cursul unui proces public în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării". Contrar acestei dispoziţii, în România, în momentul în care un conducător auto este suspectat a fi provocat un accident de circulaţie în urma căruia au existat persoane care şi-au pierdut viaţa sau au fost rănite, i se reţine automat permisul de conducere, dacă şoferul a încălcat o regulă de circulaţie.

Dreptul la un proces echitabil

„Prin textul de lege considerat a fi neconstituţional, organul de urmărire penală şi instanţa de judecată dispun asupra unui drept fundamental al persoanei bănuite de săvârşirea unei infracţiuni, având în vedere un element esenţial în stabilirea vinovăţiei penale, numai pe baza unei simple aprecieri subiective şi cu mult înaintea stabilirii, pe bază de probe, dacă persoana în cauză a încălcat sau nu o regulă de circulaţie, ceea ce în final va atrage sau nu răspunderea penală", a spus avocatul. De asemenea, acesta a mai precizat că „este total neconstituţional ca poliţistul să reţină permisul de conducere chiar imediat după producerea accidentului de circulaţie, când probatoriul nici măcar nu a fost administrat, iar ulterior procurorul şi judecătorul să prelungească sau nu dreptul de a conduce pe drumurile publice, deşi urmărirea penală şi cercetarea judecătorească pot dura ani de zile". „În tot acest timp", a spus Filişan, „învinuitul sau inculpatul ar trebui să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, adică să fie prezumat că nu a încălcat nicio regulă de circulaţie". În acest context, avocatul spune că, de la bun început, procesul penal se desfăşoară cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dat fiind că, prin reţinerea permisului de conducere, se pleacă automat de la ideea că suspectul a încălcat regulile de circulaţie. „Consider ca fiind evidentă violarea normelor de drept internaţionale care reglementează prezumţia de nevinovăţie a dispoziţiilor învederate a fi neconstituţionale, atâta timp cât aceste norme internaţionale se referă la respectarea prezumţiei de nevinovăţie, dar şi la dreptul oricărei persoane de a beneficia de un proces echitabil, fiind judecat de o instanţă independentă şi imparţială", a conchis avocatul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii