Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Universitatea Ovidius din Constanța se lansează proiectul științific „Constanța spune NU hepatitei C”

ro

08 Apr, 2021 14:49 1239 Marime text
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) va găzdui vineri, 9 aprilie 2021, lansarea campaniei „Constanța spune NU hepatitei C”, proiect de cercetare, conștientizare și testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C, lansat de Clinica de Gastroenterolgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, în parteneriat cu Asociația Gastroenterologia Tomitana, informează prof. univ. dr. Eugen Dumitru, cadru didactic al Facultății de Medicină a UOC.

Conform sursei citate, evenimentul, programat de la ora 12.00, în Sala Senatului - Campus Corp A (Aleea Universității, nr. 1) se va desfășura în format hibrid, online și cu prezență fizică, pentru cei aproximativ 35 de participanți, reprezentanți ai autorităților locale, specialiști ai sistemului de sănătate, cadre universitare, cercetători.

„În cadrul proiectului vom promova controlul prin teste rapide de diagnostic care vor fi distribuite gratuit, împreună cu consumabilele și materialele de protecție necesare, cabinetelor medicale din unitățile industriale, parte din proiect, și în cabinetele medicilor de familie, împreună cu materialele educaționale și informative, despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, riscurile nediagnosticării și netratării la timp a persoanelor infectate cu acest virus”, a declarat prof. univ. dr. Eugen Dumitru, Șeful Clinicii de Gastroenterologie.

În cadrul proiectului, persoanele depistate pozitiv la infecția cu virusul hepatitic C (VHC) vor beneficia de consiliere în vederea îndrumării către medicii specialiști din cadrul clinicii de specialitate a SCJU Constanța pentru continuarea investigațiilor și stabilirea oportunității includerii în tratament.   

„La finalul campaniei, va fi realizat un registru al pacienților care suferă de Hepatită C care va reprezenta sursă de date științifice importante, cu utilitate multiplă în diagnosticarea și tratarea cazurilor, în cercetare, la studii, proiecte, articole științifice realizate sub egida Facultății de Medicină a UOC”, a subliniat prof.univ. dr. Eugen Dumitru.

Până la finalul lunii iunie 2021, în cadrul campaniei vor fi testați 5000 de români cu vârsta peste 18 ani, persoane care prezintă factori de risc pentru infecția cu virusul hepatic C, angajați ai unităților industriale din Portul Constanța (USA, UMEX), Oil Terminal și persoane din comunitățile rurale din județul Constanța (comunele Cogealac, Mereni, Bărăganu, Negru-Vodă) prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii