Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele Municipalitatii - aprobate de cetatenii Medgidiei - 20.03.2009

ro

20 Mar, 2009 19:02 1234 Marime text

PRIMARIA MUNICIPIULUI MEDGIDIA
905600,  Str .Decebal, nr.35,   
 tel 0241/ 820800 , fax 0241/810619
e-mail: primaria_medgidia@yahoo.com
                         www.emedgidia.ro

Proiectele Municipalităţii - aprobate de cetăţenii Medgidiei   

        Joi, 19 martie, ore 11:00, în sala Casei de Cultură “I.N.Roman”, a avut loc o dezbatere publică avănd pe ordinea de zi următoarele puncte:
1. Starea fizică a Monumentului Eroilor Români amplasat în strada Spitalului
2. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – Parcul Industrial Medgidia
3. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană – Medgidia.

Despre situaţia Monumetului Eroilor Români au avut alocuţiuni, domnul  Gheorghe Călin, domnul colonel în rezervă Gheorghe Fratu şi viceprimarul municipiului Medgidia, domnul Sorin Ţuţuianu, toţi membri ai Comisiei de Reabilitare şi Restaurare a Monumentelor Istorice, Medgidia.
Gheorghe Călin a susţinut importanţa renovării şi prezervării monumentului şi a propus, în consecinţă, solicitarea de sprijin financiar reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanta şi celor ai societăţilor comerciale din localitate, şi nu în ultimul rand, locuitorilor municipiului Medgidia.      
În alocuţiunea sa, domnul colonel în rezervă, Gheorghe Fratu şi-a exprimat dorinţa ca, o placă comemorativă cu numele soldaţilor căzuţi la datorie în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial să fie plasată în complexul monumental din strada Spitalului. Pentru aceasta, domnul Fratu a dat asigurări că va pune la dispoziţia autorităţilor lista cu numele eroilor neamului.
Gheorghe Fratu a mai anunţat că intenţionează să amplaseze şi două tunuri de calibu de 76mm, din perioada Primului Război Mondial. Cu această ocazie, domnia sa a solicitat autorităţii publice locale sprijin financiar pentru transportul acestor efecte militare şi, logistic, pentru procesul de demilitarizare al acestor piese de artilerie.
La final, domnul Fratu şi-a exprimat regretul pentru dispariţia statuii, care fusese iniţial amplasată în faţa monumentului în anul 1986, atunci când au fost efectuate şi ultimele lucrări de renovare a complexului.
La rândul său, viceprimarul municipiului, domnul Sorin Ţuţuianu a subliniat nevoia restaurării monumentului şi, în general, abordarea de o manieră mai responsabilă a cultului eroilor neamului.
Pentru asigurarea resurselor financiare necesare, viceprimarul Sorin Ţuţuianu a propus chiar lansarea unei campanii similare celei din anii ’90 care a avut drept mesaj mediatic formula: “1 LEU pentru Ateneu”. Domnul viceprimar a subliniat pe această cale faptul că soarta Monumentului Eroilor Români depinde în egală măsură şi de implicarea financiară a comunităţii.
În continuare, viceprimarul municipiului şi-a anunţat intenţia pentru refacerea monumentului în varianta sa iniţială şi reproducerea în bronz a statuii care a fost parte din componenţa complexului de altadată.
Domnul Sorin Ţuţuianu şi-a încheiat alocuţiunea spunând că renovarea Monumentului Eroilor Români va face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi supus spre aprobare consiliului local Medgidia.  

În urma expunerilor făcute de către membrii comisiei, participanţii din public au dovedit un interes real faţă de situaţia complexului monumental şi şi-au exprimat acordul în vederea colectării fondurilor necesare pentru lucrările de renovare. Cetăţenii, de asemenea au remarcat şi condamnat actele de vandalism exercitate de către diverse persoane asupra monumentelor instorice şi, în general, asupra punctelor de inters public din localitate şi au solicitat astfel  implicarea activă a Poliţiei Comunitare.


Punctul doi de pe ordinea de zi, Planul Urbanistic Zonal: Parcul Industrial Medgidia, a fost supus atenţiei publicului de către viceprimarul Sorin Ţuţuianu. Domnia sa, a adus la cunoştinţa participanţilor faptul că Planul Urbanistic Zonal a primit şi ultimul aviz favorabil din partea S.C. Enel Distribuţie Dobrogea S.A. marţi, 18 martie, drept pentru care, lucrările de amenajare a Parcului Industrial Medgidia pot începe.
Cristina Custura, consilier asistent a continuat spunând că Parcul se va realiza pe o suprafaţă de aproximativ 600ha, aflată în extravilanul municipiului, în apropiere de Valea Dacilor, de-o parte si de alta a DJ 381. Obiectivul general îl constituie crearea unui mediu de afaceri, creşterea numărului de locuri de muncă, încurajarea producţiei de bunuri şi servicii proprii competitive pe pieţele interne şi internaţionale, iar printre obiectivele specifice se numără realizarea infrastructurii de bază prin construcţia de reţele de canalizare şi apă, a reţelelor de distribuţie a energiei electrice, de gaze naturale, telecomunicaţii. De asemenea, în afara activităţilor economice şi de producţie, în spaţiul situat la marginea Parcului Industrial, se vor amenaja şi terenuri de sport şi spaţii verzi, pentru recreerea vizitatorilor.
Viceprimarul Sorin Ţuţuianu a mai adăugat şi faptul că, oameni de afaceri din China şi SUA şi-au anunţat deja intenţia de a investi în Parcul Industrial Medgidia.
În urma expunerilor făcute, cetăţenii participanţi la dezbatere au solicitat urgentarea demarării lucrărilor şi au făcut aprecieri pozitive cu privire la creşterea ofertei de muncă.

Viceprimarul Sorin Ţuţuianu a trecut apoi la cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi şi a adus la cunoştinţa celor prezenţi finalizarea elaborării Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Planul va facilita accesarea Fondurilor Structurate pe Programul Operaţional Regional, 2007 – 2013, Axa 1. Acest program va face posibilă demararea unor proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii şi a serviciilor urbane în Medgidia, dezvoltarea mediului de afaceri şi implicarea în viaţa economico-socială urbană şi a categoriilor sociale defavorizate.
În baza acestui plan străzile, parcările, spaţiile verzi, parcurile, podul rutier şi staţiile de transport în comun din zona Nord şi zona Vest ale municipiului Medgidia vor fi reabilitate şi modernizate. Prin prisma acestui program, pentru reducerea criminalităţii şi sporirea siguranţei cetăţeanului, vor fi achiziţionate şi amplasate şi camere video de supraveghere.
 În urma informaţiilor primate, cetăţenii participanţi s-au declarat mulţumiţi de planul de dezvoltare şi de perspectivele promiţătoare pentru reamenajarea urbană a municipiului.
 
 20 martie 2009

 Compartimentul  Comunicare al Primăriei Municipiului Medgidia         

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii