Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetatenii Medgidiei sustin proiectul Parcului Industrial - 30.01.2009

ro

30 Jan, 2009 17:46 924 Marime text

PRIMARIA MUNICIPIULUI MEDGIDIA
905600,  Str .Decebal, nr.35,   
tel 0241/ 820800 , fax 0241/810619
e-mail:
primaria_medgidia@yahoo.com
www.emedgidia.ro

Cetăţenii Medgidiei susţin proiectul Parcului Industrial

      Joi, 29 ianuarie 2009, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu” din municipiul Medgidia, a avut loc dezbaterea publică a raportului de mediu întocmit pentru Planul Urbanistic Zonal al Parcului Industrial Medgidia. Această dezbatere publică reprezintă ultimul pas înaintea obţinerii avizului de mediu de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi, aviz necesar ulterior la procedura prin care Ministerul Administraţiei şi Internelor va decide că zona propusă de Municipiul Medgidia este un Parc Industrial conform normelor europene în vigoare.
Proiectul pentru realizarea unui Parc Industrial pe raza teritorial-administrativă a Municipiului Medgidia, pe o suprafaţă de 565 de hectare, a fost iniţiat în urmă cu trei ani, fiind continuat şi susţinut de actuala conducere a administraţiei publice locale.
„Parcul Industrial Medgidia este o şansă pentru municipiu de a se dezvolta şi de a-şi recăpăta valenţa industrială pierdută în anii care au trecut de la Revoluţia din decembrie 1989. Renaşterea industrială a Medgidiei este legată intrinsec de acest proiect. Noi credem că punerea în practică a acestui proiect va avea o influenţă benefică, de natură economică, prin crearea de noi locuri de muncă, şi că nu vor fi probleme din punct de vedere al mediului, pentru că se vor realiza toate condiţiile necesare menţinerii unui mediu curat şi echilibrat în zona respectivă”, le-a spus domnul Marian Iordache - Primarul Municipiului Medgidia, cetăţenilor prezenţi la dezbaterea raportului de mediu.
Raportul de mediu a fost prezentat cetăţenilor din municipiul Medgidia de domnul Aptişa Aptişa, unul dintre cei doi arhitecţi care au lucrat la acest proiect, celălalt fiind domnul arhitect Ion Bârlădeanu. Cetăţenii au urmărit cu interes informaţiile prezentate, din care enumerăm câteva:
- deşi suprafaţa totală este de 665 de hectare, Parcul Industrial Medgidia, obiectiv care va fi realizat în parteneriat public-privat, se va întinde pe 565 de hectare, restul suprafeţei fiind alcătuită din teren cu degradări şi denivelări majore, impropriu edificării vreunei construcţii
- în Parcul Industrial Medgidia se vor desfăşura activităţi industriale nepoluante, activităţi financiar-bancare, de transport rutier, de industrie alimentară şi vor exista şi firme care vor presta diferite servicii
- 25.000 de locuri de muncă vor fi generate de înfiinţarea Parcului Industrial  Medgidia
- Existenţa Parcului Instrial Medgidia va avea un efect benefic şi asupra altor companii naţionale. Unul dintre aceşti beneficiari va fi Societatea Naţională C.F.R. S.A., prin revitalizarea transportului feroviar de mărfuri pe ruta Medgidia-Negru Vodă, deoarece calea ferată va fi parte componentă din acest parc industrial
- În afara activităţilor, în spaţiul situat la marginea Parcului Industrial, în apropierea satului Valea Dacilor, se va amenaja o zonă verde în care se va realiza un părculeţ, vor fi construite terenuri de sport şi alte amplasamente pentru recreerea cetăţenilor
     În urma informaţiilor primite, cetăţenii prezenţi la dezbatere au afirmat că susţin realizarea unui asemenea obiectiv pe raza teritorial-administrativă a Municipiului Medgidia şi nu au ridicat nici o obiecţie cu privire la înfiinţarea Parcului Industrial. De acord cu realizarea acestui parc industrial au fost şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale prezenţi la dezbatere.
„Suntem de acord cu acest Parc Industrial, pentru că noi considerăm este un obiectiv foarte bun pentru localitatea noastră. Avem câteva mici obiecţii, dar le vom formula în scris, însă acestea nu sunt de natură să împiedice acordarea avizului de mediu pentru Parcul Industrial Medgidia”, a afirmat domnul Vasile Babonea, preşedintele ECO-CIVIC DOBROGEA.
Singura nemulţumire a cetăţenilor prezenţi la dezbaterea de joi seară a fost legată de faptul că eliberarea avizelor necesare durează foarte mult timp, fapt pentru care o parte dintre locuitorii Medgidiei şi-a exprimat temerea că va mai trece foarte mult timp până când Parcul Industrial va fi un obiectiv funcţional. 


„Într-adevăr, procedura pentru eliberarea avizului de mediu durează foarte mult, dar noi am ajuns la ultima etapă înainte de avizare. Sper că în curând veţi avea avizul necesar pentru înfiinţarea Parcului Industrial Medgidia”, le-a spus cetăţenilor domnul Laurenţiu Vasile, reprezentantul ARPM Galaţi.
„În afara acestui aviz, mai avem de obţinut unul de la Consiliul Judeţean Constanţa şi am promisiunea preşedintelui Nicuşor-Daniel Constantinescu că la prima şedinţă va supune spre aprobare consilierilor judeţeni eliberarea acestui document. Dacă vom obţine cele două avize în timp util, teoretic în maximum şase luni vom avea titulatura de Parc Industrial Medgidia şi vom putea să demarăm lucrările de realizare a acestui proiect”, a conchis domnul Marian Iordache, Primarul Municipiului Medgidia.

30 ianuarie 2009

Compartimentul Comunicare al Primăriei Municipiului Medgidia

Persoane de contact:
Daniela Ivanciu   0788.386497
Daniel Gheorghe 0788.381217

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii