Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul Cod Silvic combate distrugerea pădurilor și militează pentru protejarea mediului

ro

03 Oct, 2013 18:00 1174 Marime text
Guvernul Uniunii Social Liberale a aprobat proiectul de lege privind noul Cod Silvic, care va intra în Parlament în regim de urgență. Partidul Național Liberal consideră că necesitatea adoptării unor noi prevederi ale Codului Silvic este dată în primul rând de defrișările și tăierile ilegale masive, care trebuie stopate urgent prin măsuri clare și fără echivoc. Astfel, principalele modificări aduse constau în schimbarea modalității de vânzare și valorificare a lemnului, ceea ce va genera gestionarea eficientă și durabilă a pădurilor.

Tăierile ilegale și defrișările masive sunt principalele probleme care s-au perpetuat în absența unor reglementări legale clare și actualizate, precum și prin complicitatea și iresponsabilitatea celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea și să aplice legea. Potrivit Curții de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la 5 miliarde de euro, cifră care în realitate este și mai mare, capacitatea de control în acest sector fiind ea însăși limitată.
În ultimii 8 ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri. Consecințele acestui fenomen sunt extrem de îngrijorătoare: afectarea stării de sănătate a populației, inundații, alunecări de teren, cheltuirea ineficientă a banilor publici pentru limitarea efectelor despăduririlor, în loc de alocări de fonduri pentru prevenirea problemelor prin protejarea pădurilor.

Prin modificările la Codul Silvic ne propunem să găsim un echilibru între interesele generale ale societății și interesele particulare, corecte și justificate, ale proprietarilor.
Modificările pe care PNL le are în vedere apără deopotrivă dreptul la proprietate, dar și dreptul fiecărui cetățean la sănătate și la viață, afectat major de distrugerea pădurilor și neprotejarea mediului.
Prin aceste modificări vom reuși să schimbăm modalitatea de vânzare și valorificare a lemnului. Această măsură va genera gestionarea eficientă și durabilă a pădurilor și presupune trecerea de la vânzarea lemnului estimat (direct din pădure) la vânzarea lemnului măsurat (din rampe și depozite). De asemenea, vor beneficia de un sprijin important proprietarii de păduri pentru că se asigură astfel, în mod gratuit, paza micilor proprietăți de către RNP Romsilva.

Va fi oprit jaful din pădurile României datorită faptului că noile prevederi includ aplicarea Codului Penal pentru furtul de lemne la fel ca pentru orice furt.
Agenții economici vor primi un sprijin considerabil. Codul Silvic reglementează dreptul de preemțiune al operatorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Nu în ultimul rând, prin noul Cod Silvic vom reuși să păstrăm și să extindem patrimoniului național forestier.
 
 
  03.10.2013                           Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii