Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:06 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului

ro

29 Apr, 2015 14:33 602 Marime text
La inițiativa copreședintelui Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, parlamentarii PNL de Constanța lucrează, în aceste zile, la modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, ca urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului prin care Primăria Năvodari este obligată să semneze actele pentru autorizația de construcție a unei gropi de deșeuri industriale.
Potrivit declarațiilor deputatului liberal Gheorghe Dragomir, în Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 nu există o reglementare strictă asupra modalităţii de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deşeurilor industriale, rafinăriilor, instalaţiilor pentru producerea îngrăşămintelor chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare sau centralelor electrice care utilizează elemente radioactive, precum şi altor unităţi industriale care produc poluanţi sau deşeuri periculoase în arealul teritorial aflat în zonele protejate natural sau pe litoralul Mării Negre”.
Deși un proiect de lege privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre a fost inițiat încă din anul 2010 de parlamentarii Gheorghe Dragomir și Puiu Hașotti, acesta a fost respins la vremea respectivă de către Parlament.
Ca urmare a sentinței CEDO din 17 martie a.c., parlamentarii PNL de Constanța au reluat procedura parlamentară de modificare și completare a OUG nr.195/2005 și îi invită pe toți deputații și senatorii de Constanța, indiferent de culoarea politică, să se alăture inițiativei liberale. „Dorim să convingem parlamentarii din toate grupurile parlamentare că o astfel de lege este mai mult decât necesară și trebuie validată cât mai curând de Parlament”, a declarat deputatul Gheorghe Dragomir.
Parlamentarii PNL de Constanța propun ca OUG nr.195/2005 să interzică ridicarea unor instalații care gestionează sau depozitează deșeuri toxice și/sau radioactive la o distanță mai mică de 20 km de linia Mării Negre, la limita ariilor naturale protejate din rețeaua ecologică „Natura 2000”, precum și în perimetrul aglomerărilor urbane.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii