Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratie politica Guvernul Ponta – Prea zapcii, prea ca pe vremuri

ro

26 Mar, 2015 17:05 1293 Marime text
Dragi colegi,
 
 Atunci când comuniștii au venit la putere, în anii 50, una dintre primele măsuri pe care le-au luat a fost o reformă monetară, prin care doreau să se asigure că românii nu dețin averi ascunse. Le-a reusit din plin, au reformat tot, pana au omorat de tot initiativa privata. Revenind in 2015, Guvernul Ponta continuă parcă pe această linie, lovind mișelește în mediul de afaceri, pe care-l tratează ca pe un veritabil dușman de clasă.
 
Am spus-o și în trecut și mă văd nevoit să o spun din nou. În activitatea de control fiscal ar trebui să primeze PREVENȚIA. Agentul economic trebuie ÎNDRUMAT să ia măsurile potrivite pentru a avea o activitate corectă din punct de vedere fiscal.
Din nefericire, lucrurile nu se întâmplă deloc așa. Agentul economic este hăituit, hărțuit, amendat drastic și închis pentru abateri minore.
Nu mai departe de acum două zile, presa din Iași semnala faptul că un agent economic a fost amendat cu suma de 5000 de lei și cu suspendarea activității pentru o lună de zile, după ce în urma unui control s-a constatat că avea un minus de 50 de lei în gestiune. Aceleasi abuzuri se intampla si in Constanta, suspendarea activitatii fiind lasata la reaua vointa a inspectorilor.
 
Veți spune că micul întreprinzător va contesta acest exces de zel, acest abuz al unui agent ANAF. Guvernul Ponta a avut însă grijă să-i răpească omului de afaceri până și acest ultim drept al său, dreptul la aparare!! Conform unei ordonanțe de urgență, date pe șest, așa cum Ponta și ai lui ne-au obișnuit deja, orice plângere a celui sancționat NU mai suspendă executarea în cazul sancțiunilor contravenționale, începând cu data de 1 martie.
 
Este vorba de OUG 91/2014 pentru modificarea și completarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, publicata in MOF pe 30 decembrie 2014, cand toata lumea se pregatea de anul nou, ca un cadou otravit pentru mediul privat.
 
Mă văd nevoit, dragi colegi, să vă avertizez, că această măsură va avea un efect criminal în rândurile agenților economici. Ca unul născut si crescut la malul mării, vă pot spune că în timpul verii, echipele mixte de control ale ANAF, OPC, ITM, DSV (de obicei cate 10-12 controlori), amendează agentul economic cu sume care pleacă de la 8000 de lei în sus, pe simplul considerent că ”e vară și face bani, deci are de unde”. Agenții economici sunt controlați, la sânge. Ceva trebuie găsit, o amendă trebuie neapărat dată.
 
Dacă până acum, întreprinzătorii aveau șansa de a se apara de amenzile primite, de multe ori pe nedrept, contestându-le în instanță, din acest moment, fiecare control va însemna pentru agentul economic sezonier, cel mai probabil o moarte subită.
 
Ce se va întâmpla cu un mic afacerist de sezon care e nevoit să plătească în câteva zile amenzi de zeci de mii de lei? Își va închide porțile și va declara falimentul. Angajații săi vor rămâne fără loc de muncă. Familii întregi vor avea de suferit. Totul pentru că zapciii lui Ponta tratează agenții economici cu ură și-I văd ca pe o vacă de muls.
 
Ce se va întâmpla cu orice agent economic din țara asta căruia I se va suspenda activitatea economică timp de o lună de zile, pentru că un angajat a tratat lucrurile indolent și a uitat să dea un bon? Cum să crești economic, atât timp cât statul îți oferă marea șansă de a avea activitatea oprită, timp în care angajații trebuie plătiți, chiriile se adună, datoriile la fel.
De ce a ales guvernul Ponta să dea această Ordonanță de Urgență pe blat? De ce lăsăm incompetența acestor oameni să terorizeze mediul de afaceri românesc? De ce acceptăm încă o ordonanță de urgență care îl acoperă pe agentul de control, lăsându-l liber să aleagă atunci când va dori să abuzeze?
 
Vă cer, dragi colegi, să încercăm să schimbăm lucrurile, pentru că în caz contrar vom asista la uciderea în masă a inițiativei private, a micului întreprinzător.Nu puteam asista, nepasatori, la infiintarea unui instrument de teroare, termenii din ordonanta fiind foarte vagi,lasand astfel la latitudinea inspectorilor cand sa suspende afaceri generatoare de locuri de munca, taxe, impozite, omorand astfel imm-urile, care reprezinta motorul economiei romanesti. Nu putem accepta aceasta stare de fapt!!
 
Vă mulţumesc, Deputat de Constanța,
  Mihai Tararache
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii