Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:12 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Mihai Lupu „Achizițiile centralizate în sănătate vor putea aduce economii şi de 600% la unele medicamente cumpărate”

ro

12 Mar, 2013 12:50 501 Marime text
Declarație de presă
Deputatul Mihai Lupu: „Achizițiile centralizate în sănătate vor putea aduce economii şi de 600% la unele medicamente cumpărate”

Vicepreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Mihai Lupu a depus, la începutul acestei săptămâni, la Camera Deputaților, declaraţia politică cu tema „Guvernul USL are ca prioritate şi corectarea problemelor din sistemul de sanătate”.
Potrivit declarațiilor parlamentarului liberal, „în ultimii patru ani, sistemul de sănătate din România a ajuns într-o situaţie extrem de critică, atât din cauza politicilor de subfinanţare acută practicate de fostele guverne ale PDL, cât şi din cauza faptului că foştii guvernanţi au tratat, cu o cinică nepăsare, toate disfuncţionalităţile ivite în sistem. Mai mult, s-a putut constata, în această perioadă, cum s-au blocat din ce în ce mai multe programe de sănătate - unele chiar vitale - modul defectuos de efectuare a achiziţiilor nefiind corectat absolut deloc în tot acest timp”!
De aceea, deputatul PNL de Constanța consideră oportună modificarea de urgență a modului de efectuare al achizițiilor practicat până în prezent. „Decizia de a schimba procedura achizițiilor din sănătate va aduce economii semnificative, dar şi soluţii pertinente pentru blocajele apărute în cadrul celor mai multe programe de sănătate. Achizițiile centralizate în sănătate asigură, în primul rând, o scădere semnificativă a prețurilor și vor putea aduce economii şi de 600% la unele medicamente cumpărate”, este de părere Mihai Lupu.
Acesta mai spune că trecerea la un sistem centralizat de achiziție va maximiza puterea cumpărătorului, concomitent cu îmbunătățirea semnificativă a transparenței și posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte. „Un alt beneficiu al sistemului centralizat de achiziție este asigurarea necesarului de medicamente. De asemenea, cred că un argument important în susţinerea achiziţiilor centralizate este controlul consumului. Prin noua metodă, se va putea observa consumul pe fiecare tip de material, pe fiecare medicament care se află în achiziții centralizate. Acest lucru va duce la sesizarea imediată a consumurilor exagerate şi la monitorizarea unităţilor sanitare cu consumuri nejustificate”, susține liderul PNL Constanța.
Acest sistem de centralizare a achiziţiilor publice, mai ales pentru materiale sanitare, medicamente şi echipamente, este, potrivit declarațiilor deputatului Mihai Lupu, o practică în ţări precum Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia, Croaţia ori SUA.
Nu în ultimul rând, parlamentarul liberal este de părere că „toate aceste grave probleme, cu care s-au confruntat atât pacienţii, cât şi tot personalul medical, nu mai pot fi tergiversate la nesfârşit, ci trebuie rezolvate cât mai rapid, pentru a le putea asigura românilor un act medical de calitate, comparabil cu cel din celelalte state europene!”.
 
12 martie 2013 Departamentul de Comunicare al PNL Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii