Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:24 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - PNL

ro

11 Sep, 2015 11:38 827 Marime text
Având în vedere știrea apărută „pe surse” în mass-media privind intenția prefectului judeţului Constanţa, Ion Constantin, de a semna vineri, 11 septembrie a.c., ordinul de încetare a mandatului primarului comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, ca urmare a deciziei penale nr.327/P/2013, pronunţată în dosarul nr.3399/256/2012 privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii de uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic, Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal face următoarele precizări:
În ceea ce priveşte aplicabilitatea dispoziţiilor legale privind încetarea de drept a calităţii de primar prevăzută în Legea aleşilor locali, considerăm că nu se poate constata încetarea mandatului de primar, deoarece nu a intervenit un impediment obiectiv în exercitarea funcţiei de către acesta. De asemenea, dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) dinLegea nr. 393/2004 nu se aplică în cazul condamnării la pedeapsa închisorii, având ca formă de executare suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Pe de altă parte, suntem de părere că dispoziţiile art. 15 alin. (1) lit. e) dinLegea nr. 393/2004 nu sunt aplicabile în ipoteza unei condamnări la o pedeapsă privativă de libertate în care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, întrucât, într-o asemenea ipoteză, primarul nu se află în imposibilitatea de continuare a mandatului, în condiţiile în care nu este privat de libertate şi nu i-au fost interzise drepturile prevăzute la art. 64 din Codul Penal din 1969, inclusiv dreptul de a alege şi de a fi ales, ori dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Cu atât mai mult, instanţa a dispus, potrivit art.71 alin.5 din Codul Penal,  suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.
Ca urmare, copreşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, consideră că decizia Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa de a-l suspenda pe primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, este nedreaptă. „Filiala PNL Constanţa îl susţine pe domnul primar Chirciu în aceste clipe, acesta fiind unul dintre primarii liberali cu rezultate foarte bune la nivelul judeţului. În ceea ce priveşte decizia prefectului judeţului Constanţa, consider că este una nedreaptă şi fără temei, mai ales că la prima instanţă domnul primar Chirciu a avut câştig de cauză. Din păcate, graba autorităţilor judeţene de a semna ordinul de încetare a mandatului de primar pare mai mult o chestiune politică decât una legală”, a declarat deputatul Gheorghe Dragomir.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii