Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Colegiul Psihologilor

ro

22 Oct, 2013 17:52 1004 Marime text
Colegiul Psihologilor din România a aprobat în ședința comună a Consiliului și Comitetului director Hotărârea privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.
În ultima perioadă, mai mulți psihologi din teritoriu au sesizat Colegiului Psihologilor din România situații cu privire la existența unor avize psihologice false, (falsificatorii utilizând parafe și ștampile întocmite pe baza registrelor publice de evidență ale psihologilor), dar și cu privire la eliberarea avizelor psihologice, fără a exista o corelație între timpul de muncă și numărul acestora. Astfel, în piața serviciilor psihologice au apărut furnizori de servicii psihologice falși, care crează o situație neconcurențială, în defavoarea psihologilor cu drept de liberă practică atestați.  

Unele instituții publice, precum Direcțiile Generale de Asistență Socială de Protecția Copilului emit rapoarte de evaluare psihologică pentru populația României, acestea neavând calitatea de furnizor de servicii psihologice, își asumă acte profesionale ale psihologilor pe baza unor metodologii interne care creează o stare de confuzie atât în rândul psihologilor, cât și în rândul beneficiarilor serviciilor de psihologie (în acest caz fiind vorba atât de adulți, cât și de copii).
Centrele de sănătate mintală, unde psihologii realizează activități de intervenție psihologică pentru pacienți (consiliere sau psihoterapie), s-au transformat în adevarăți furnizori de servicii psihologice, emițând avize și rapoarte fără a deține competențe în acest sens.

Din aceste cauze, cei care au de suferit sunt pacienții care devin debusolați, nu pot recunoaște un furnizor autorizat, nu pot distinge între un aviz psihologic fals și un aviz psihologic legal, nu beneficiază de servicii de calitate (de foarte multe ori avizele psihologice nu rezultă în urma unui examen real). În final, pacienții nu identifică utilitatea unui serviciu care este necesar cu adevărat pentru sănătatea și securitatea populației.

“Atât în siguranța circulației rutiere, cât și în domeniul utilizării armelor și munițiilor sau angajării în funcții și profesii cu risc, examenul psihologic trebuie să se realizeze în condiții de deplină siguranță atât pentru beneficiarii direcți, cât și pentru restul populației țării, ambelor categorii fiindu-le afectate viața, securitatea și sănătatea în mod direct”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Securizarea actelor profesionale reprezintă o etapă nouă în organizarea profesiei de psiholog în România, necesară pentru evidența profesională a psihologilor și pentru creșterea gradului de încredere a populației în serviciile psihologice prestate de profesioniști, dar și pentru realizarea primului sistem de evidență a actelor profesionale.
Potrivit Hotărârii adoptată de Colegiul Psihologilor din România, evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă va fi realizată într-un sistem mixt de evidență, prin utilizarea registrelor profesionale și a etichetelor de tip timbru.
Noile registre profesionale sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie 2013.

Prin evidența profesională realizată sunt protejate actelor profesionale emise de către psihologi, astfel încât să fie reduse riscurile de falsificare, sau practica ilegală a profesiei de psiholog, prin nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 213/2004.
Prin evidența profesională, psihologii români și beneficiarii serviciilor psihologice vor cunoaște proveniența actelor profesionale și vor fi securizați cu privire la valoarea profesională a acestora. De asemenea, instituțiile publice vor fi informate cu privire la noile condiții profesionale privind emiterea actelor de catre psihologii români.
“După implementarea măsurilor adoptate apreciem că va crește gradul de profesionalizare a serviciilor psihologice în România, precum și gradul de încredere a populatiei în calitatea serviciilor psihologice realizate de către profesioniști, fiind eliminate treptat practicile anticoncurențiale si practicile ilegale din activitatea psihologică”, a adăugat prof. Aniței.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii