Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățeanul – adevăratul beneficiar al actului constituțional

ro

20 Jun, 2013 16:37 707 Marime text
Proiectul de revizuire a Constituţiei a primit miercuri raport favorabil din partea Comisiei parlamentare cu 17 voturi pentru şi o abţinere. În urma modificărilor ce vor fi adoptate, cetățeanul român devine principalul beneficiar al procesului de revizuire a Legii fundamentale. Reprezentanții USL țin să menționeze că procesul de revizuire a Constituției a fost unul caracterizat de o totală transparență, delegații presei având acces nelimitat, permanent la ședințele Comisiei conduse de președintele PNL, Crin Antonescu.
Conform noilor prevederi constituționale se aduc îmbunătățiri semnificative la capitolul drepturi și libertăți fundamentale, în sensul modernizării și adaptării la legislația internațională a drepturilor omului. La capitolul politic, se clarifică rolul Parlamentului în raport cu președintele și cu Guvernul pentru că, într-o țară europeană, consolidarea democrației nu poate avea loc fără un Parlament puternic. Noul proiect de modificare a Constituției va defini într-un mod clar și fără echivoc separația puterilor în stat astfel încât confuziile care au existat în ultimul timp în România, precum cea între puterea judecătorească și Parchetul General sau definirea instituției prezidențiale ca putere în stat, vor fi reprimate din start.
Experiența ultimilor ani ne arată că în România au existat nenumărate crize politice la vedere. Un prim-ministru a fost dat jos in modul cel mai democratic printr-o moțiune de cenzură votată de o majoritate parlamentară și cu toate acestea a rămas în continuare premier, o majoritate parlamentară a propus președintelui în mod oficial un candidat pentru postul de prim-ministru și președintele a refuzat să îl desemneze, discuțiile despre reprezentarea la Consiliul European, disponibilitatea președintelui de a accepta sau nu o remaniere sunt numai câteva exemple de situații inacceptabile într-o democrație. Tocmai de aceea, revizuirea Constituției are în vedere clarificarea atribuțiilor președintelui, care în vechea Constituție erau insuficient definite. Se elimină astfel posibilitatea apariției situațiilor de instabilitate la nivel guvernamental sau de crize soldate cu suspendări ale președintelui.
PNL nu susține o creștere a prerogativelor prezidențiale, ci o delimitare a lor. Președintele nu are deloc un rol minor în structura statală. El are rol de reprezentare, este moderator și, în plus, deține prerogative în domeniul politicii externe și securității naționale. Cu alte cuvinte, președintele are atribuții în zona instituțiilor și orientărilor politice majore suprapartizane, care nu sunt supuse jocurilor politice.
Proiectul de revizuire a Constituției aduce ceea ce USL a susținut în programul său politic și se regăsește acum în proiectul de modificare a Constituției. USL nu a făcut altceva decât să aplice ce am promis nu doar în campania electorală, ci și pe parcursul crizelor care au avut loc pe scena politică românească.
O altă măsură a noii Constituții va fi elaborată astfel încât să nu permită Parlamentului să stabilească prin Legea electorală un număr mai mare de 300 de deputați plus minoritățile naționale. Ținem să precizăm faptul că Parlamentul supradimensionat din acest moment nu este efectul voinței politice a actualei majorități. Dimpotrivă, partidele care compun acum USL au propus o lege electorală care o dată pusă în aplicare ar fi însemnat senatori și deputați mai puțini.
O temă extrem de importantă inclusă în viitoarea Constituție este și cea privind stoparea migrației politice. În acest sens, Comisia a introdus interzicerea posibilității constituirii de alte grupuri parlamentare decât cele care rezultă din votul popular. Mai mult, cei care părăsesc partidul în numele căruia au candidat își pierd mandatul.
Proiectul de modificare a Constituției va fi discutat și cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, care sunt așteptați la începutul lunii iulie pentru dezbateri asupra revizuirii. Va urma apoi examenul Curții Constituționale, însă până la începutul sesiunii de toamnă, când proiectul va fi abordat, discutat și votat în cele două Camere ale Parlamentului, vor exista dezbateri pe prevederi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii