Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean Romania o tara fara de lege - 12.02.2009

ro

12 Feb, 2009 21:20 808 Marime text

Comunicat de presă - Bruxelles, 12 Februarie 2009


Adina Vălean: România o ţară fără de lege

Raportul pe justiţie prezentat azi de Comisie reprezintă o nouă palmă pe obrazul României, palmă de care se fac vinovate toate instituţiile care ar trebui să contribuie prin fişa postului la reformarea sistemului de justiţie în România. În plus este o palmă pe obrazul Preşedinţiei pentru că în ultimii patru ani Preşedintele a fost cel care şi-a asumat reforma justiţiei, în primul rând prin plasarea la conducerea tuturor instituţiilor din sistem a persoanelor pe care le-a creditat în faţa ţării ca fiind capabile să rezolve problema corupţiei şi reforma sistemului judiciar (începând cu Monica Macovei şi terminând cu ministrul Predoiu despre care ne-a asigurat că a avut o activitate atât de bună încât se bucură de sprijinul şi aprecierea Bruxelles-ului.)
Dincolo de incapacităţile Parlamentului de a adopta sistemul de coduri sau de a rezolva problema imunităţilor, adevăratul eşec consemnat de raport este cel al reformei în ansamblu a sistemului. Nu avem suficienţi oameni, nu sunt suficient de bine pregătiţi, nu avem management de calitate, nu avem proceduri rapide... într-un cuvânt România este o ţară în care sistemul judiciar nu asigură domnia legii. Raportul de azi arată acest lucru când consemnează ce avem de făcut: “Să demonstrăm existenţa unui sistem judiciar independent, stabil, capabil să dectecteze şi sancţioneze corupţia şi să asigure funcţionarea statului de drept.” Nici una din instituţiile care fac parte din acest sistem nu poate fi scutită, nici măcar Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că aprecierile legate de acţiunile acesteia sunt numai de natură cantitativă şi nu fac referire la calitatea demersului juridic.
Reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei nu sunt şi nu trebuie să fie apanajul unui singur partid politic sau al unui singur om. Sunt chestiuni de interes naţional care nu pot fi susţinute decât de un consens politic în sensul neimplicării acestor instituţii, prin legi sau numiri de persoane,  în lupta politică internă.
Ca europarlamentar român şi raportor pentru dreptul la libera circulaţie am făcut permanent eforturi pentru promovarea imaginii României şi a drepturilor românilor ca cetăţeni europeni însă eforturile mele sunt constant afectate de faţa pe care România o arată Europei şi care rezultă şi din acest raport:  O ŢARĂ FĂRĂ DE LEGE.
 
Adina Vălean - vicepreşedinta Alianţei Liberalilor şi Democraţilor în Parlamentul European şi Raportor al Parlamentului European pentru dreptul la libera circulaţie

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii