Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, solicită urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european din partea României

ro

25 Jul, 2014 13:59 1363 Marime text
Senatorul Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, solicită prin scrisori oficiale adresate președinților celor două Camere ale Parlamentului, respectiv domnilor Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu, demararea procedurilor parlamentare în contextul nominalizării unui comisar european din partea României.
“Având în vedere finalizarea votării preşedintelui Comisiei Europene și obligația fiecărui stat membru al UE de a-și desemna oficial, până la sfârșitul lunii iulie a.c., candidatul pentru funcția de comisar european, solicităm să dispuneți luarea de măsuri procedurale pentru ca România să intre oficial în negocieri, cu atât mai mult cu cât nici numele și nici portofoliul nu au fost înaintate Parlamentului, iar procedura legală nu a fost demarată. Ca urmare, va fi necesară convocarea în ședință extraordinară a Biroului Permanent Reunit și a Parlamentului pentru a fi votată candidatura după audierile din comisiile de specialitate.” se precizează în scrisorile oficiale adresate președinților celor doua Camere ale Parlamentului României.
            Demersul senatorului Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, vine în contextul în care deși majoritatea statelor europene și-au desemnat reprezentanții naţionali pentru funcţia de comisar, România nu a făcut încă procedural această nominalizare, fiind pusă în imposibilitatea de a participa la discuţiile și negocierile actuale cu privire la alocarea celor mai importante portofolii ale Comisiei Europene.
            Procedurile parlamentare invocate în cele două scrisori oficiale se regăsesc în Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. “Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede la articolul 19 informarea Parlamentului României în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene iar audierea acestora se va face de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.”
            Precizăm faptul că aceste scrisori au fost precedate de o altă solicitare oficială a senatorului Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, înaintată premierului Victor Ponta la data de 16 iulie 2014, ce avea ca obiect urgentarea procedurilor guvernamentale de nominalizare a unui comisar european din partea României, în contextul acelorlași motivații.            
 
Comisia pentru Afaceri Europene
Senatul României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii