Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa Scrisoare Deschisă către președintele partidului Democrații Suedezi

ro

25 Nov, 2015 17:01 1775 Marime text
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, Scrisoare Deschisă către președintele partidului Democrații Suedezi: Președintele formațiunii trebuie să își ceară scuze publice după ce un membru de partid a vorbit despre “românii jegoși”. Mesajul este unul insultător, profund xenofob, iar românii au nevoie de o explicație
 
Deputatul PNL Ovidiu Raetchi a declarat că sintagma “românii jegoși” folosită de un tânăr politician suedez din partidul Democrații Suedezi este insultătoare și transmite un mesaj profund xenofob. Raetchi a adresat o scrisoare deschisă președintelui acestui partid, prin care îi cere să să se delimiteze de atitudinea colegului său, să își prezinte scuze publice și să spună dacă tânărul politician care a formulat această insultă este reprezentativ pentru partidul Democraților Suedezi.
 
Scrisoare deschisă domnului Jimmie Åkesson, președinte al partidului Democrații Suedezi
 
Stimate domnule președinte,
 
După campania unor jurnaliști britanici împotriva imigranților români, din care a făcut parte și difuzarea celebrului documentar The Romanians are Coming, mesajele cu caracter xenofob la adresa românilor au devenit un subiect sensibil, cu atât mai mult cu cât ele fac dovada unei reticențe majore în fața multiculturalismului, fiind așadar în dezacord cu spiritul european.
  
Un mesaj de acest tip a fost preluat de un tânăr politician care face parte din formațiunea pe care o conduceți, Democrații Suedezi. În cadrul alegerilor pentru conducerea tineretului acestei formațiuni, tânărul politician i-a declarat unui jurnlisti britanic că nu vrea să arate ca un  român ”jegos”. Această asociere, făcută de un membru al organizației de tineret a partidului Democrații Suedezi, reprezintă un afront adus atât românilor care locuiesc în Suedia, cât și celor din România. În plus, mesajele de acest tip pot crea prejudecăți la nivel social, generând astfel manifestări de violență – fizică, de limbaj ori simbolică.
 
Cu atât mai suprinzător este faptul că mesajul referitor la “românii jegoși” vine dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al Spațiului Schengen, care prin aceste apartenențe a recunoscut valorile multiculturalismului și principiul liberei circulații. Afirmația făcută de colegul dumneavoastră este în dezacord cu principiile europene, și, mai mult decât atât, este o jignire gratuită la adresa românilor.
În calitate de membru al Parlamentului României, vă cer public explicații pentru acest mesaj, care are conotații xenofobe și care stigmatizează, prin generalizarea cuprinsă în acest mesaj, societatea românească în ansamblu. De asemenea, consider că trebuie să vă prezentați scuzele pentru acest mesaj insultător al colegului dvs și să spuneți dacă tânărul politician care a formulat această insultă este reprezentativ pentru partidul Democrații Suedezi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii