Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrom si Mare Nostrum lanseaza raportul GREEN WEEK 2009

ro

05 Jul, 2009 17:42 1088 Marime text

Organizaţia ecologistă Mare Nostrum în parteneriat cu Petrom şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa aduc la cunoştinţa publicului larg şi a instituţiilor cu responsabilităţi în protejarea mediului, concluziile alarmante ale raportului Coast Watch realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfăşurat în luna iunie la Constanţa;

Unul dintre pericolele identificate in raport este extinderea poluării costiere;

Mai mult, doar 34 % dintre constănţeni sunt familiarizaţi cu noţiunea de activităţi prietenoase cu mediul. 

Plajele: înghiţite de hârtie, metal, sticlă şi plastic

Potrivit informaţiilor extrase din raportul Coast Watch 2009 (parte integrată a proiectului GREEN WEEK), atât în zona Sud, cât şi în zona Nord a litoralului s-a înregistrat o creştere semnificativă a  cantităţii de deşeuri, în comparaţie cu anii precedenţi. Observaţiile au fost realizate în luna mai a anului curent şi indică faptul că poluarea a afectat în special partea nordică a litoralului (plajele staţiunilor Mamaia şi Constanţa), unde cantitatea de deşeuri de plastic a crescut de aproape cinci ori faţă de luna mai a anului trecut. Situaţia este foarte gravă în condiţiile în care o sticlă de plastic se biodegradează în 4000 de ani, iar o pungă de plastic care ajunge în apa mării poate duce la sufocarea peştilor.

În ceea ce priveşte zona sudică a litoralului, materialele de construcţii sunt cele care sufocă ecosistemul costier. Alarmante sunt şi cantităţile de deşeuri provenite din gospodării, multe dintre acestea putând fi reciclate.

Poluarea zonelor costiere nu este deloc un lucru de neglijat, drept pentru care organizaţia ecologistă Mare Nostrum şi partenerii ei trag un semnal de alarmă privind acest aspect, astfel încât instituţiile implicate în protecţia mediului să ia măsurile necesare pentru a stopa poluarea costieră.

Doar 34 % dintre constănţeni sunt familiarizaţi cu noţiunea de activităţi prietenoase cu mediul

La capitolul bune practici privind schimbările climatice, sondajul realizat de Mare Nostrum, împreună cu Petrom, la GREEN WEEK 2009 în cadrul acţiunii „Labirint durabil", arată un alt lucru îngrijorător: doar 34 % dintre locuitorii Constanţei respectă bunele practici privind schimbările climatice. Motivaţia lor de a aplica aceste bune practici nu este însă neapărat respectul faţă de  mediu, ci mai degrabă tendinţa de a face economii. La polul opus, aproximativ 66% dintre locuitorii Constanţei nu cunosc şi nu aplică nicio măsură de reducere a consumului sau de protecţie a mediului în viaţa de zi cu zi. Mai degrabă, ei aleg variantele „la îndemână", ghidaţi de obişnuinţă şi maxim de confort: folosirea maşinii personale pentru deplasări foarte lungi, lăsarea aparatelor electrocasnice în stand-by pentru perioade lungi, folosirea în exces a hârtiei şi aruncarea uleiului uzat în reţeaua de canalizare. Toate aceste acţiuni sunt însă periculoase pentru mediu, pentru că generează o risipă de resurse şi energie.

De exemplu, la întrebarea „Când nu folosiţi aparatele electrocasnice, le lăsaţi în stand by?", procentele s-au împărţit astfel: 42% au răspuns „întotdeauna", iar 34% „niciodată". Dacă cei chestionaţi ar fi cunoscut faptul că toate aparatele în stand-by consumă aproximativ 5 % din consumul anual al unei gospodării, poate că ponderea răspunsurilor pozitive la întrebarea de mai sus ar fi fost mai redusă.

GREEN WEEK 2009: un eveniment cu efecte pozitive asupra mediului

Evenimentul GREEN WEEK 2009 organizat de Mare Nostrum împreună cu Petrom şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a beneficiat de implicarea a 600 de elevi din 25 de şcoli şi licee din judeţ. Totodată, GREEN WEEK 2009 şi-a atins dublul scop: pe de o parte,  a determinat participanţii să conştientizeze problemele legate de schimbările climatice şi modul în care acestea pot fi limitate prin schimbarea comportamentului individual. Pe de altă parte, evenimentul a reuşit să mobilizeze comunitatea locală în colectarea unui deşeu extrem de periculos pentru mediu: bateriile, cu această ocazie fiind colectate peste 1600 de baterii, aproximativ 45 kg.

Organizaţia Mare Nostrum va continua in parteneriat cu Petrom seria acţiunilor care promovează respectul faţă de mediu şi adaptarea comportamentului personal pentru a diminua astfel problemele de mediu declanşate de schimbările climatice.

Mare Nostrum este o organizaţie deschisă tuturor cetăţenilor preocupaţi de degradarea mediului litoralului românesc, a cărei misiune este de a determina schimbarea practicilor şi atitudinilor actuale ale comunităţilor locale, factorilor de decizie şi altor grupuri de interese, cu cele care asigură conservarea şi utilizarea raţională a resurselor naturale din zona costieră românească. 

Petrom CSR

„Respect pentru Viitor" este un amplu program iniţiat de Petrom, la începutul anului 2007, prin care răspundem   nevoilor societăţii şi mediului înconjurător. „Respect pentru Viitor" este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltării durabile. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta am ales să tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business.

Informaţii suplimentare:
Mare Nostrum: Tel/Fax: +40 341 407432 E-mail: office@marenostrum.ro

Petrom CSR: E-mail: csr.office@petrom.com

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii