Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COPAC Stopaţi exportul paralel al medicamentelor! 24 februarie 2015

ro

24 Feb, 2015 16:32 1063 Marime text
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită Ministerului Sănătăţii măsuri urgenţe pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor.
 
COPAC a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel. Majoritatea programelor naţionale de sănătate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienţi din cauza faptului că distribuitorii nu onorează comenzile.
 
Situaţia este generată printre altele de faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa, ceea ce face că interese comerciale imorale şi ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans.
 
În contextul în care Ministerul Sănătăţii ia în discuţie alte scăderi de preţuri ale medicamentelor în România, este imperios necesar că să implementeze mecanisme de protecţie care să garanteze că medicamentele produse pentru România ajung la pacienţii din România.
 
”Deşi ar trebui să nu ne pese de politică de preţ pentru medicamente practicată de autorităţile responsabile, acest lucru ne afectează foarte mult că şi pacienţi. Sunt multe situaţii în care pacienţii nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Va dau un singur exemplu, pacienţii cu HIV sunt foarte afectaţi în ultimul timp, au întreruperi de tratament din această cauza, pentru că distribuitorii nu onorează comenzile. Dacă România doreşte, aşa cum este normal să aibă, cel mai mic preţ la medicamente, trebuie să se asigure că pacienţii români au acces sigur la medicamentele necesare. Dacă Ministerul şi Guvernul nu intervin în direcţia stopării exportului paralel, degeaba vom avea preţuri mai mici, pentru că nu vom avea ce cumpără”, a declarat Radu Ganescu, preşedintele COPAC. 
 
COPAC solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului măsuri urgenţe care să garanteze că pacienţii din România au acces la medicamentele necesare, stopând exportul paralel şi asigurând existenţa acestora şi pe piaţă românească.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii