Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Basic Surgical Skills”-un workshop esential pentru medicina de calitate - 03.04.2009

ro

03 Apr, 2009 16:50 1211 Marime text

SOCIETATEA STUDENŢEASCǍ DE CHIRURGIE                                      
               DIN ROMÂNIA (S.S.C.R.)                                                              
Filiala Constanta
Adresa: Str Ion Adam nr.4, Constanta 900620
Web-site : www.sscr.ro                                                                                           
E-mail : crys261086@yahoo.co.uk               

Comunicat de presa

   “Basic Surgical Skills”-un workshop esential pentru medicina de calitate

  Societatea Studenţească de Chirurgie din România-filiala Constanta anunta  finalizarea cursului “Basic Surgical Skills” (Cursul de Aptitudini chirurgicale de bază) care a avut loc  in perioada 2-5 aprilie 2009 ,in Constanta ,Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta,B-dul Tomis, Nr. 145,cod postal 900591,etajul 4,Sala de raport.
Avem onoarea de a va invita la Conferinta de Presa a workshop-ului de
Basic Surgical Skills ce va avea loc in data de 6 aprilie la Campusul Facultatii de Medicina Generala-Universitatea Ovidius, etajul 1,camera E114A la ora 12.
Cursul s-a desfasurat pe sectia Catedrei de Chirurgie 2 a SCJU Constanta, cu participarea a unui numar de 10 studenti din cadrul Facultatii de Medicina-specializarea Medicina Generala pe parcursul a 4 module.Fiecare modul a avut o componenta  teoretica sustinuta de catre echipa de studenti organizatori sub indrumarea domnilor doctori si o importanta componenta practica constând în succesiuni de demonstraţii realizate de instructorul principal ale cărui indicaţii au fost urmate pas cu pas de către cursanţi la mesele de lucru.Mentionam ca principalul instructor a fost  domnul Prof. Univ. Dr. Vasile Sârbu,Sef Clinica Chirurgie II din cadrul SCJU care ne va onora cu prezenta si in cadrul conferintei de presa.
 Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) este o asociaţie non-profit, neguvernamentală care are ca prim scop promovarea informaţiei medicale, în special din domeniul chirurgical, printre studenţii interesaţi de medicină intervenţională, încercînd să faciliteze acumularea de cunostinte şi de experienţă practică.

Descrierea situatiei de referinta

La absolvirea Facultatii de Medicina, studenţii au un nivel scăzut sau chiar absent de aptitudini chirugicale elementare şi o perspectivă incompletă asupra abilitatilor personale în vederea efectuării manevrelor medicale şi în special a celor chirurgicale. Cauza acestui dezechilibru este structura sistemului de învăţământ bazat exclusiv pe teorie în detrimentul practicii. Aceasta duce la o integrare dificila pentru viitorii rezidenti de chirurgie şi la o teamă permanentă de a efectua manevre chirurgicale minime pentru rezidenţii din specialităţile medicale.
La momentul actual, nu există cursuri obligatorii sau opţionale în programul învăţământului medical românesc, în care studenţii să poată deprinde tehnici chirurgicale elementare. Astfel, la sfârşitul facultăţii sunt foarte mulţi studenţi care nu au realizat în cei 6 ani de facultate nici una dintre manevrele uzuale (tuşeu rectal, sutura unei plăgi, asistarea unei naşteri spontane, participarea în calitate de ajutor la o intervenţie chirurgicală).
Căpătarea abilităţilor tehnice în chirurgie se face în principal prin ucenicie (constând în urmărirea, ajutarea şi apoi efectuarea procedeului chirurgical sub subravegherea expertului). Este intr-adevar cel mai eficace mod de a deprinde o abilitate tehnica.  
Considerăm că un student absolvent care cunoaşte si poate executa toate aceste tehnici elementare, deţine o bază solidă pe care, in rezidenţiat o poate reconstitui si integra într-un tot unitar - operaţie chirurgicală finită.
Cursul BSS, organizat de Societatea noastră va fi un instrument util studenţilor pasionaţi de chirurgie, care vor avea posibilitatea să inveţe corect tehnicile chirurgicale de bază, să-şi evalueze aptitudinile si să se decidă daca vor urma intr-adevar calea grea a Chirurgiei, ca in final, sa intre in rezidenţiat bine pregatiţi , atât teoretic cât si practic.
Pentru SSCR. , acest proiect este o experienţă extraordinară de a realiza ceva important si de durata pentru studenţi . Urmărim dezvoltarea si extinderea acestor cursuri  pentru a atrage cât mai mulţi cursanţi şi suntem convinşi că pe termen lung , efectul  va fi unul benefic medicinei romanesti.
Suntem incurajaţi de rezultatele bune obţinute de colegii nostri din alte centre universitare din străinatate in care se organizează asftfel de cursuri BSS, precum şi de rezultatele extraordinare ale colegilor din Medicina de Urgenta . Cursurile de Basic / Advanced Life Support organizate de Consiliul Român de Resuscitare se bucură de o mare cerere din partea studenţilor , iar punctajele mari obtinute de aceştia la evaluarea finală a cursului dovedesc că perioada de studenţie nu este deloc prematură pentru a invăţa şi deprinde abilităţile tehnice indispensabile unui medic.


Deocamdată , in România NU există un curs de Aptitudini chirurgicale de bază adresat studenţilor, necesitatea organizării lui fiind certă.
Descriere SSCR

Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) este o asociaţie non-profit, neguvernamentală care are ca prim scop promovarea informaţiei medicale, în special din domeniul chirurgical, printre studenţii interesaţi de medicina intervenţională, încercând să faciliteze acumularea de cunoştiinţe şi de experienţă practică. De asemenea, SSCR se adreseaza medicilor prin iniţierea şi dezvoltarea unor programe de cercetare comune în domeniul chirurgiei.
SSCR s-a înfiinţat în 2003 şi a primit identitate juridică şi fiscală în 2004. In cei 3 ani de activitate a avut o echipă de conducere unită, aproximativ 20 de membri activi, 70 de membri pasivi şi peste 200 de participanţi la manifestările organizate.  Printre cele mai importante evenimente pe afişul cărora s-a aflat numele Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România se numără Al VIII-lea Congres Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici, 2004, Seria de Conferinţe de Legislaţie Medicală « Aspecte sociale şi legislative ale practicii medicale » din anii universitari 2004-2005 şi 2005-2006. Întâlnirile lunare ale Societăţii sunt veritabile sesiuni de comunicări unde studenţii si medicii invitaţi prezintă lucrări din domeniul chirurgical. Printre manifestările la care SSCR a obţinut acces gratuit pentru membrii săi se numără Congresele filialei române a International Association of Surgeons and Gastroenterologists, Congresele Naţionale al Societăţii Române de Chirurgie, precum şi alte congrese de antibioterapie, sepsis, urologie, neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară. Printre cursurile practice organizate, se numără Laparoscopic Virtual Training la Institutul Clinic Fundeni şi Cursul de Resuscitare la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon.
De-a lungul celor 3 ani, SSCR şi-a legat numele de instituţii cu tradiţie şi cu o bună reputaţie : Universitatea de Medicină şi Farmacie « Carol Davila », Bucureşti, Editura Universitară Carol Davila, Societatea Română de Chirurgie. Printre cei care au acceptat să fie membri de onoare ai SSCR se numără, în ordine cronologică, următoarele personalităţi ale chirurgiei româneşti : Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Silviu Constantinoiu,
Din palmaresul membrilor SSCR, se numără premii naţionale şi internaţionale la congresele studenţeşti din România, Turcia, Polonia, Germania, Egipt şi Bulgaria.
SSCR este o organizaţie care promovează competenţa şi performanţa. Prin manifestările pe care le-a organizat sau încearcă să le organizeze, SSCR tinde să crească calitatea educaţiei medicale româneşti dar în special calitatea pregătirii individuale a celor ce se pregătesc pentru o carieră chirurgicală. 


 În speranţa că ne veţi onora cu prezenţa dumneavoastră sau unul dintre reporterii dumneavoastră,vă mulţumim.
        
Persoana de contact:
Ionescu Andreea-Alena
Departamentul P.R.
          Tel:0723958138 / 0765500258
E-mail:ionescu_alena@yahoo.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii