Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertizare hidrologica de cod galben - 13.02.2009

ro

13 Feb, 2009 20:41 795 Marime text

R    O     M           N       I      A
MINISTERUL MEDIULUI
Serviciul Relatii Publice
B-dul Libertatii Nr. 12, sector 5, Bucuresti
www.mmediu.ro, tel/fax: 316.61.38

13.02.2009

COMUNICAT DE PRESA

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului a trimis in cursul acestei dupa amiezi o AVERTIZARE  HIDROLOGICA  de COD GALBEN catre prefecturile BOTOSANI, IASI SI VASLUI (3 prefecturi). Sursa acestei Avertizari este Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Bucuresti.

FENOMENELE VIZATE: Cresteri de debite si niveluri peste COTELE DE ATENTIE, in intervalul 13.02.2009 ora 13:00 –  14.02.2009 ora 14:00.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE: Jijia si Barlad.

Avertizarea prevede ca, avand in vedere precipitatiile lichide cazute in ultimele 24 ore si existenta stratului de zapada,  se instituie COD GALBEN pe raurile: Jijia (sector Dangeni-Todireni aval)-jud Botosani, Miletin (sector aval Nicolae Balcescu-Sipote)-jud. Botosani si Iasi, Bahlui-jud Iasi, Barlad superior si afluentii sai (Vaslui, Stavnic)-jud. Vaslui.

     O monitorizare speciala se impune pentru raul Miletin zona Sipote (jud. Iasi) si pentru raul Jijia la Todireni (jud. Botosani).

     Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”.

Legenda de coduri de culori pentru Avertizarile hidrologice:

   GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii. Depasire COTE DE ATENTIE;

   PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;

   ROSU:  Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii