Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESĂ - Ministerul Fondurilor Europene

ro

22 Jul, 2014 13:40 1403 Marime text
Ministerul Fondurilor Europene a încheiat ieri, 21 iulie a.c., campania de informare a beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), organizată de Autoritatea de Management POS CCE în mai multe orașe ale țării.

„Aproximativ 3.000 de persoane din întreaga țară au participat la conferințele noastre și consider că această nouă abordare în relația dintre autoritate și beneficiar este unul dintre pașii pe care actuala guvernare și-a propus să îi facă în favoarea unei maniere de lucru mult mai eficiente. Trebuie să admitem că din momentul mutării Autorităților de Management la Ministerul Fondurilor Europene, abordarea este schimbată și îmi doresc să continuăm pe acest drum, unul mult mai pragmatic decât cel folosit anterior. Eu sunt convins că programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbţie de 100%. Acest lucru este valabil și pentru POS DRU.Vom transfera toate sumele necheltuite până acum către alte proiecte ce pot fi implementate, astfel încât să nu pierdem niciun ban. Încă de vineri am lansat în cadrul POSDRU și am postat pe site-ul ministerului alte patru ghiduri cu idei frumoase, simple și cu impact social. Așadar, încercăm să nu facem greșelile pe care cei din altă guvernare le-au făcut în trecut. Nu vreau ca banul european să mai fie cheltuit cu nesăbuință”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Reamintim că Autoritatea de Management POS CCE a încheiat la sfârşitul lunii iunie a.c. un număr de 66 de contractecu o valoare totală depeste 250 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezervă aferentă operaţiunii “Sprijin financiar cu o valoare cuprinsă între 1.065.001 lei şi 6.375.000 lei acordat pentru investiţii pentru IMM”, iar pentru finanţarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului. Aceste proiecte sunt dintre cele depuse în luna august 2011, care au stat neevaluate până în vara anului 2013, când MFE a pus la dispoziţia Autorităţii de Management POS CCE experţi din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat în luna decembrie 2013, iar contractarea a început în acest an.

Totodată, în această perioadă au fost lansate noi finanţări în cadrul POS DRU. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice ghidurile pentru lansarea a patru tipuri de cereri de proiecte. În cadrul acestor apeluri vor fi acordate fonduri pentru:
• formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice;
• formarea profesională a personalul medical care realizează transplanturi;
• îmbunătăţirea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii;
• susţinerea parteneriatelor transnaţionale cu impact asupra pieţei muncii.
„Cele patru cereri de proiecte sunt gândite astfel încât banii europeni să rezolve o parte din problemele pe care încă le avem în prezent. Prin acordarea de finanţări pentru formarea profesională a personalul medical din domeniul cardiologiei pediatrice vom aduce medici din afara ţării care vor opera aproximativ 3.000 de copii care suferă de boli grave. Mult mai important, aceştia vor pregăti medicii români să realizeze respectivele intervenţii pentru ca România să aibă un număr ridicat de specialişti în acest domeniu. Astfel, datorită acestor finanţări, medicii noştri vor putea salva vieţile multor copii. O altă cerere de proiecte, destinată tot personalului medical, va sprijini formarea profesională a personalului care efectuează transplanturi. În acelaşi timp, două apeluri vor viza susţinerea formării profesionale a persoanelor vulnerabile. Pe măsură ce lansăm astfel de cereri de proiecte, dedicate, am satisfacţia că banii europeni îşi ating scopul de a salva vieţi, de a îmbunătăţi nivelul de trai al românilor, de a susţine dezvoltarea societăţii. Adică, fondurile europene încep să fie mai bine folosite: pentru România şi pentru români!”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii