Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:40 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participare activa la dezbaterea publica a proiectului de descentralizare

ro

13 Nov, 2013 18:14 689 Marime text
Reprezentantii a 15 organizatii neguvernamentale si sindicale au participat, marti, 12 noiembrie a.c., la dezbaterea publica organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice asupra proiectului de Lege privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica.

Principalele teme de dezbatere s-au referit la transferul catre administratia publica locala a competentelor, aflate acum la nivelul ministerelor, legate de protectia mediului si de cultura, la modul de finantare a competentelor descentralizate si la influenta procesului asupra personalului din institutiile care urmeaza sa fie transferate de la nivel central la nivel local.
Astfel, reprezentantii ministerului au clarificat faptul ca personalul se transfera de la nivel central la nivel local fara nicio pierdere a drepturilor de care beneficiaza in prezent, iar modalitatea de finantare pentru anul urmator este ca, in bugetul pe anul 2014, sa fie prevazute distinct sumele pentru institutiile si competentele care urmeaza sa fie preluate de administratia publica locala.

”Ideea de descentralizare nu este noua, se vorbeste despre acest lucru de mai bine de sapte ani, insa mereu apare, in spatiul public, ideea ca Romania nu este pregatita. Noi credem foarte mult in acest proiect, l-am inclus in calendarul nostru legislativ si in programul de guvernare, asadar nu este o noutate ca sustinem acest proces.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, prezent la dezbatere.
Liviu Dragnea a subliniat ca este un proiect la care ministerul a facut permanent ajustari, pe masura ce s-au primit propuneri argumentate: „Discutam de sapte luni cu foarte multe institutii, pentru ca tinta noastra este sa ducem decizia si competentele administratiei mai aproape de oameni. Toate criticile formulate astazi sunt argumente pentru schimbarea pe care ne-o dorim, pentru ca, practic, ele vorbesc despre neajunsurile din actualul sistem. Ceea ce ne dorim este sa ne rupem de un sistem administrativ care, in prezent, este in mare parte acelasi cu cel de dinainte de 1989.”

MDRAP a organizat, pe parcursul anului, o serie de consultari pentru elaborarea si definitivarea acestui proiect. Astfel, au avut loc in toata tara consultari cu mediul asociativ, concretizate in dezbateri la care au participat structurile asociative ale administratiei publice locale, organizatii neguvernamentale si reprezentanti ai mediului academic. Ulterior, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a avut intalniri cu fiecare grup parlamentar, proiectul a fost dezbatut in Comisia de dialog social a ministerului, iar luna trecuta a fost lansat in consultare publica, prin postarea lui pe site-ul ministerului si publicarea anuntului cu privire la termenul si modalitatea de transmitere a eventualelor propuneri si observatii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii