Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrevederea viceprim-ministrului Liviu Dragnea cu Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia

ro

27 Nov, 2013 13:46 1115 Marime text
Organizarea, in anul 2014, a unei vizite oficiale, in Romania, a prim-ministrului Letoniei, absorbtia fondurilor europene, intensificarea cooperarii sectoriale, aderarea Romaniei la spatiul Schengen si apropiatul summit de la Vilnius au reprezentat principalele teme abordate de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, la intalnirea bilaterala desfasurata marti, 26 noiembrie, la Palatul Victoria.
 
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a transmis, la inceputul intalnirii, un mesaj de condoleante inaltului demnitar pentru evenimentul petrecut recent in Letonia: “Transmit sincere condoleante din partea Guvernului Romaniei pentru victimele tragicului accident de la mall-ul Maxima din Riga si pentru intregul popor leton greu incercat.”
 
In legatura cu organizarea, in anul 2014, a unei vizite oficiale, in Romania, a prim-ministrului leton, cei doi inalti demnitari au discutat si despre posibilitatea desfasurarii, in marja acestei vizite, a unui Forum Economic.
 
Referitor la cooperarea economica si diversificarea schimburilor comerciale, viceprim-ministrul roman si-a exprimat aprecierea pentru experienta Letoniei in domeniul absorbtiei fondurilor europene si a discutat cu ministrul leton despre modalitatile de intensificare a cooperarii sectoriale in domenii precum turismul, transporturile, constructiile, silvicultura, industria alimentara, agricultura.
 
Cu privire la agenda europeana, au fost abordate subiecte precum aderarea Romaniei la spatiul Schengen si cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Vilnius, in perioada 28-29 noiembrie. ”Aderarea Romaniei la Schengen ramane o prioritate. Asteptam identificarea, la Consiliul JAI, din decembrie, a unei solutii care sa conduca la concretizarea primei faze a aderarii. Contam pe sprijinul Letoniei in acest sens”, a declarat Liviu Dragnea. Viceprim-ministrul a subliniat, totodata, interesul Guvernului Romaniei pentru consultare si dialog constant, in perspectiva Presedintiei letone a Consiliului UE.
 
In acest context, a fost dezbatuta problematica Republicii Moldova: “Avem, in continuare, asteptari pentru rezultate concrete la Summit-ul de la Vilnius, si anume parafarea Acordurilor de Asociere si DCFTA cu R. Moldova si Georgia si sper ca recentul raport pozitiv al Comisiei (din 15 noiembrie a.c.) sa permita adoptarea deciziei pentru un regim fara vize cu Republica Moldova in anul 2014”,a declarat Liviu Dragnea.
 
Intrevederea a avut loc la in contextul desfasurarii, in aceasta saptamana, la Bucuresti, a Summit-ului Premierilor din China si din Europa Centrala si de Est.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii