Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - rezultate ale cooperarii romano-bulgare, prin proiectul SPATIAL

ro

06 Aug, 2015 18:05 1482 Marime text
Cooperare româno-bulgară în domeniul dezvoltării teritoriale, prin proiectul SPATIAL
 
Cooperarea româno-bulgară în domeniul dezvoltării teritoriale durabile înregistrează progrese concrete, în baza unui proiect cu cofinanţare europeană. Intitulat SPATIAL - Strategie comună de dezvoltare teritorială durabilă a zonei transfrontaliere România-Bulgaria, proiectul reprezintă inițiativa celor două ministere din România și Bulgaria responsabile cu planificarea teritorială și dezvoltarea regională.
 
Studiul de prefezabilitate pentru al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria, o strategie comună de dezvoltare teritorială a celor două ţări, o bază de date comună şi un atlas al peisajelor dunărene sunt câteva dintre rezultatele acestui proiect.
 
Succesul acestui proiect, odată finalizat, depinde foarte mult de utilizarea rezultatelor sale concrete. Practic, rezultatele proiectului SPATIAL servesc întocmirii unor viitoare proiecte româno-bulgare de dezvoltare a zonei de graniţă. Primăriile şi alte organizaţii din zonă au, de astăzi, la dispoziţie o serie de date extrem de utile, iar noi ne dorim ca participanţii la conferinţa de azi să le folosească pentru a demara noi proiecte de cooperare transfrontalieră româno-bulgară” a declarat Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în deschiderea conferinţei.
 
Contribuţia financiară europeană a proiectului a fost asigurată prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, program al cărei Autorităţi de Management funcţionează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Proiectul a fost implementat în perioada 2012-2015 de un grup de parteneri din cele două ţări, sub coordonarea MDRAP.
 
Prin proiectul SPATIAL au fost înregistrate rezultate care pot fi promovate ca exemple de bună practică în cooperarea transfrontalieră la nivel european, cum ar fi:
-        baza de date comună – date actualizate și armonizate privind acoperirea terenurilor în toată zona transfrontalieră, realizată în conformitate cu standardele impuse de legislația europeană;
-        Strategia comună de dezvoltare teritorială durabilă a zonei transfrontaliere România-Bulgaria propune o viziune de dezvoltare, obiective strategice, operaționalizate în politici și programe în vederea unei dezvoltări durabile a zonei transfrontaliere. Sunt de asemenea propuse proiecte de interes comun care să fie implementate în perioada următoare;
-        Atlasul peisajelor din zona transfrontalieră, editat în limbile română, bulgară şi engleză, care conţine, pe lângă un inventar al peisajelor dunărene, şi o serie de recomandări tehnice concrete pentru autorităţile publice locale de valorificare a peisajelor din zonele pe care le administrează.
 
De asemenea au fost realizate progrese în ceea ce privește anumite priorități comune:  în domeniul transporturilor, de exemplu, a fost realizat, în cadrul proiectului, studiul de prefezabilitate (SPF) pentru un al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria. Studiul a identificat patru posibile amplasamente, dintre care două (Turnu Măgurele-Nicopole şi Călăraşi-Silistra) au fost propuse pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi construcţie efectivă, eventual în cadrul unor programe din generaţia 2014-2020 care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Conform SPF, ruta Turnu Măgurele-Nicopole de traversare a Dunării ar presupune lucrări pe 9,7 km, din care podul propriu-zis  ar avea circa 2 km, iar ruta Călăraşi-Silistra – 10,2 km, din care podul propriu-zis – 1,68 km. Datele urmează să fie detaliate în viitorul studiu de fezabilitate. Construirea de poduri peste Dunăre reprezintă o prioritate nu doar pentru că îmbunătăţeşte transportul şi cooperarea economică româno-bulgară, ci şi pentru colaborarea socio-culturală dintre cele două ţări. Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Bulgariei privind implementarea studiilor de fezabilitate pentru construcţia de noi poduri peste Dunăre a fost semnat în octombrie 2014.
 
Rezultatele au fost prezentate în cadrul conferinţei de închidere a proiectului, ce a avut loc joi, 6 august, la Bucureşti.
 
Cooperarea bilaterală dintre cele două state în domeniul dezvoltării regionale iniţiată prin acest proiect va fi consolidată prin alte acţiuni comune.  În acest sens menționăm proiectul Amenajarea spațiului maritim în zona transfrontalieră România-Bulgaria, finanțat printr-un grant de către Comisia Europeană și care va fi demarat în luna septembrie 2015.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii