Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN „România rămâne profund angajată în sprijinirea modernizării și reformei sistemului de apărare al Republicii Moldova.”

ro

24 May, 2024 14:57 278 Marime text
  Nr. 154
 24 mai 2024
 
 
            Angel Tîlvăr: „România rămâne profund angajată în sprijinirea modernizării și reformei sistemului de apărare al Republicii Moldova.”
 
Întâlnirea oficială a ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu omologul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi
 
            Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 24 mai, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, care s-a aflat, astăzi, în vizită oficială în România.
            Cei doi miniștri au discutat despre ultimele evoluții privind situația de securitate din regiunea Mării Negre și modalitățile concrete de sprijinire a creșterii rezilienței Republicii Moldova, în contextul eforturilor României de susținere a parcursului european al Chișinăului.
            „Suntem conștienți de amenințările de tip hibrid cu care se confruntă Republica Moldova și am discutat cu ministrul Nosatîi despre modalitățile prin care România poate să ofere sprijin concret, în funcție de nevoile identificate. Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru consolidarea securității și promovarea stabilității în regiune, precum și pentru modernizarea și reforma sistemului de apărare al Republicii Moldova, prin schimburi de expertiză și exerciții comune între cele două armate“, a subliniat ministrul Tîlvăr.
            Angel Tîlvăr a evidențiat cooperarea  dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care continuă să evolueze, Republica Moldova fiind ferm angajată în parcursul său european. Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova prin multiple instrumente care contribuie la consolidarea stabilității și rezilienței. În context, a fost subliniată importanța măsurilor de asistență finanțate prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), începând cu anul 2021. Până în prezent, acestea au atins valoarea de 128 milioane euro, contribuind în mod esențial la consolidarea capacității forțelor armate din Republica Moldova.
            Ministrul Tîlvăr a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, în cadrul tuturor formatelor de cooperare și consultări la nivel internațional în care este prezentă, unde țara noastră promovează constant progresele obținute de autoritățile de la Chișinău în parcursul european asumat, pledând pentru implicarea comunității internaționale în susținerea Republicii Moldova pentru atingerea acestui deziderat.
            Ministrul român a evidențiat, de asemenea, potențialul de consolidare a profilului  în regiune oferit de obținerea recentă, cu ajutorul României, a statutului de membru cu drepturi depline al procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM), a cărei președinție este deținută de țara noastră, în perioada 2023-2025.
 
 
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii