Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Reuniunea ministerială a Rețelei Globale a Punctelor Focale naționale pe tema „Femeile, pacea și securitatea” în contextul copreședinției SUA-România

ro

22 Sep, 2023 13:27 627 Marime text
În data de 21 septembrie, la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) din New York, a avut loc reuniunea ministerială a Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe tema „Femeile, pacea și securitatea”.
Nivelul de reprezentare al participanților și locul de desfăşurare al activităților au făcut ca reuniunea să fie cel mai important eveniment din programul copreședinției asumate de SUA-România în anul 2023.
Reuniunea a fost moderată de Punctele focale naționale ale SUA şi România, respectiv Katrina Fotovat şi locotenent-colonel Manuela-Elena Bercea, șefa Biroului managementul problematicii de gen din Ministerul Apărării Naționale, lucrările fiind deschise de către secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu și directorul executiv UN Women, Sima Bahous.
Din delegația României, la acest eveniment au luat parte reprezentanții misiunii Permanente a României la ONU, directorul din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Gianina Dimitrescu și reprezentantul militar al României la ONU, colonelul Sorin Bucur.
România promovează și susține accesul echitabil și echilibrat în toate domeniile, la toate nivelurile ierarhice, pentru bărbați și femei, personal militar sau civil, atât în funcții de conducere, cât și de execuție, cu respectarea criteriilor de selecție bazate pe performanță.
Următorul eveniment important aflat pe agenda copreședinției va fi găzduit de România, la București, în perioada 7-9 noiembrie 2023, și va reprezenta o nouă oportunitate pentru continuarea schimbului de idei și bune practici între reprezentanții Rețelei Globale a Punctelor focale naționale.

În anul 2023, România și Statele Unite ale Americii realizează copreședinția Rețelei Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea (WPS –FPN, Women, Peace and Security Focal Points Network).
Rețeaua Globală a Punctelor focale naționale a fost în ființată în anul 2016, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe din Spania, în scopul consolidării procesului de implementare a Agendei Femeile, pace și securitatea la nivelul statelor membre ONU, prin împărtășirea de bune practici și îmbunătățirea coordonării programelor de finanțare și asistență.
În prezent, rețeaua are 100 de membri și funcționează sub îndrumarea ONU, iar UN WOMEN asigură secretariatul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii