Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Reuniune informală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor apărării

ro

12 Jul, 2023 09:51 443 Marime text
Nr. 254
12 iulie 2023
 
Ministrul Angel Tîlvăr, la Vilnius: „NATO acționează în mod concret pentru consolidarea posturii colective de descurajare și apărare și creșterea prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România”.
 
Reuniune informală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor apărării
 
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marţi, 11 iulie, la Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia, în formatul miniștrilor apărării, desfășurată la Vilnius, în marja Summit-ului NATO.
 
Agenda discuțiilor a fost conturată în jurul deciziilor importante la nivelul Alianței privind consolidarea posturii de descurajare și apărare, precum și elemente de interes privind dezvoltarea industriei de apărare. 
 
„Unitatea și determinarea aliată pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare este, fără îndoială, un mesaj central al acestui summit. Angajamentul aliat de a aloca minimum 2% din PIB pentru Apărare este o expresie clară a acestei determinări, România alocând deja 2,5%. Adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privința modului de abordare a apărării colective la nivel aliat. Ministerul Apărării Naționale va continua să fie parte a acestui efort colectiv” , a declarat ministrul român al apărării.
 
Oficialul român a transmis aliaților că situația de securitate din regiunea Mării Negre trebuie să rămână o preocupare constantă la nivelul NATO. 
 
„Relevanța regiunii Mării Negre a crescut exponențial în ultimii ani, Rusia fiind amenințarea principală, implicată atât militar, cât și politic în fiecare dosar de securitate din regiune. România și-a asumat un rol de aliat responsabil în consolidarea securității regionale și va continua să facă acest lucru, în scopul identificării celor mai bune soluții politice, diplomatice și militare pentru a sprijini deciziile aliate referitoare la importanța strategică a Mării Negre. Este clar că această regiune necesită un angajament mai mare din partea țărilor NATO“, a evidențiat ministrul apărării naționale.
 
De asemenea, în intervenția sa, oficialul român a apreciat unitatea aliaților în ceea ce privește avansarea subiectelor de interes major de pe agenda aliată, astfel reușindu-se gestionarea împreună a unor situații fără precedent în istoria recentă a NATO.
 
În linie cu dezvoltările la nivelul industriei de apărare, ministrul apărării naționale a subliniat păstrarea angajamentelor cuprinzătoare asumate de România în cadrul celor trei piloni ai conceptului de partajare echitabilă a responsabilităților – asigurarea resurselor financiare, implementarea capabilităților asumate și contribuția la operațiile, misiunile și angajamentele NATO. Totodată, a salutat adoptarea unui nou angajament privind cheltuielile pentru apărare.
 
 
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii