Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:30 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Participarea secretarului de stat Simona Cojocaru la cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova

ro

13 Jun, 2023 13:08 578 Marime text
        Nr. 220
 13 iunie 2023
 
Participarea  secretarului de stat Simona Cojocaru la cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova
 
            Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, a  condus, în zilele de 12 și 13 iunie, alături de omologul din Republica Moldova, Valeriu Mija, secretar de stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naţionale şi interoperabilităţii militare, cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova, activitate care a avut loc la Târgu Mureș.
            În deschiderea lucrărilor comisiei, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat importanța consolidării nivelului cooperării în domeniul apărării între cele două țări, în contextul unui mediu de securitate extrem de volatil în regiunea Mării Negre.
            „Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova sunt de importanță strategică pentru România. De aceea, aceste reuniuni, precum cea de astăzi, sunt esențiale pentru discutarea provocărilor de securitate din regiunea noastră, precum amenințările hibride venite din zona Federației Ruse, dezinformarea sau securitatea energetică. Este și o oportunitate extraordinară pentru ca experții din cele două ministere ale apărării să interacționeze și să aibă un schimb consistent de opinii pentru a putea identifica soluții la aceste provocări. Noi credem că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană și vom susține puternic atingerea acestui deziderat. Mitingul pro-european de la Chișinău, din luna mai, și cea de-a doua reuniune a comunității politice europene de la Bulboaca sunt dovezi foarte clare pentru a urma, cu succes, acest parcurs”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.
            Oficialul român a reliefat, de asemenea, sprijinul susținut al României pentru Republica Moldova în cadrul NATO și al Uniunii Europene, fiind evidențiate importanța pachetului de Consolidare a Capacității de Apărare (DCB), a programelor din cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF), sprijinul pentru participarea Republicii Moldova la proiectele inițiativei regionale South-East Defense Ministerial Process - SEDM și participarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova la misiuni ale ONU.
            Totodată, pe timpul discuțiilor între experţii celor două delegaţii a fost analizat stadiul proiectelor propuse în cadrul ultimei reuniuni, din luna septembrie 2022, şi au fost  discutate noi proiecte de cooperare în domenii precum procesul de transformare a Armatei Naționale, instruirea în comun, învăţământ militar, logistică, forțe pentru operații speciale și comunicare strategică.
            Pe timpul activității, secretarii de stat Simona Cojocaru și Valeriu Mija au vizitat facilitățile din Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii și comandamentul Diviziei 4 „Gemina” din Cluj-Napoca, unde au asistat la briefinguri de prezentare ale celor două unități.
            De asemenea, cei doi demnitari au semnat Planul bilateral de cooperare pe anul 2023 dintre România și Republica Moldova, un instrument deosebit de util în gestionarea proiectelor comune de cooperare în domeniul apărării.
 
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii