Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:18 25 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie la „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”

ro

10 Sep, 2021 14:36 260 Marime text
Ministerul Apărării Naționale organizează marți, 14 septembrie, ora 12.00, de Ziua Înălțării Sfintei Cruci, un ceremonial militar și religios pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi, la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

La manifestare sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum și iubitori ai muntelui și ai istoriei neamului românesc.
Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale lansează un concurs de fotografie cu imagini surprinse cu Monumentul Crucea Caraiman. Fotografiile pot fi trimise pe adresa de e-mail: finantare_externa@mapn.ro și prin etichetare pot fi postate pe pagina de facebook Crucea Caraiman Reabilitare, link: http://www.facebook.com/CruceaCaraimanReabilitare/, până la data de 30 septembrie 2021. Realizatorii celor mai reușite fotografii vor primi câte un volum al monografiei Crucea Eroilor Români de pe muntele Caraiman – Istoric, restaurare, reabilitare, conservare, publicat în anul 2021 la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei.

***

În perioada 2016-2021, Ministerul Apărării Naționale, prin Secretariatul General și Direcția domenii și infrastructuri, a implementat proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Scopul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România - Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

De asemenea, obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor.

În cadrul proiectului, activitatea administrativă s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, 2016 - 2018, interval în care s-au efectuat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman de la Oraşul Buşteni la Ministerul Apărării Naționale, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii de finanţare prin fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări și obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă.


Ulterior parcurgerii numeroşilor paşi procedurali, în toamna anului 2018 a fost semnat contractul de lucrări de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii Caraiman şi de amenajare a spaţiului expoziţional.
Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie 2019) și 5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie 2020).

Având în vedere condițiile metereologice specifice amplasamentului monumentului situat la 2291 m altitudine, anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare și remedierii deficiențelor apărute pe timpul iernii asupra acestora.
În prezent, se desfășoară activități specifice recepției la finalizarea lucrărilor și sunt executate intervenții de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii