Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română Viteza excesivă și conducerea agresivă, sancționate de polițiști

ro

04 May, 2023 14:51 512 Marime text
Nr. 459 din 4 mai 2023
 
VITEZA EXCESIVĂ ȘI CONDUCEREA AGRESIVĂ, SANCȚIONATE DE POLIȚIȘTI
 
În perioada 24 – 30 aprilie 2023, polițiști rutieri au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere și au executat acţiuni punctuale, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat.
 
În acest context, polițiștii rutieri au acționat pentru obiectivele stabilite la nivel național, urmărind respectarea prevederilor referitoare la conducerea agresivă, folosirea telefonului mobil, semnalizarea schimbării direcției de deplasare, circulația pe benzi și deținerea documentelor necesare conducerii autovehiculelor pe drumurile deschise circulației publice.
 
În cadrul acțiunii, au fost aplicate 19.749 de sancțiuni contravenționale.
 
Dintre acestea, 14.243 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2.599 pentru nedeținerea documentelor, 1.325 pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitivul „mâini libere”, 870 pentru nesemnalizarea schimbării direcției de deplasare, 369 pentru nerespectarea prevederilor referitoare la circulația pe benzi, 63 pentru conducere agresivă și 280 pentru conducerea sub influența alcoolului.
 
Totodată, au fost reținute 2.229 de permise de conducere, dintre care 1.490 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 157 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime legale admise, iar 423 au fost reținute pentru conducerea sub influența alcoolului.
 
De asemenea, polițiștii rutieri au constatat 522 de infracțiuni, dintre care 50 au fost constatate pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor cu efect psihoactiv.
 
În conformitate cu legislația în vigoare, începând cu anul 2022, se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
 
Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
 
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
 
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
 
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
 
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
 
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
 
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
 
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
 
Exemple:
  1. La data de 24 aprilie a.c., în jurul orei 01:30, un bărbat a fost depistat conducând un autoturism pe bulevardul Saturn din municipul Brașov, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive (cocaină)
 
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.
 
  1. La data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 15:29, un bărbat a condus un autoturism pe strada Împăratul Traian, din municipiului Brăila, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Totodată, în urma testării cu aparatul drugtest, acesta a indicat prezența în salivă a substanței T1C MDMA.
 
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere și sub influența substanțelor psihoactive.
 
  1. La data de 30 aprilie a.c., la ora 02:00, un bărbat a condus autoturismul pe DN 7, în localitatea Mândruloc, județul Arad, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
 
În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
 
  1. La data de 30 aprilie a.c., un bărbat a condus un autoturism pe autostrada A1 Râmnicu-Vâlcea - Deva, iar la km. 270, a fost depistat circulând cu viteza de 222 km/h (pe un sector de drum limitat la 130 km/h).
 
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.900 lei și i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 120 de zile, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. 
 
5. La data de 30 aprilie a.c., ora 02:00, un bărbat a fost depistat în trafic pe                                  strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, în timp ce conducea un autoturism, care nu a oprit la semnalul polițiștilor rutieri, continuându-și deplasarea.
 
Polițiștii au plecat în urmărirea acestuia, iar bărbatul a fost identificat în scurt timp, ca urmare a implicării într-un accident rutier soldat cu victime.
 
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că șoferul nu poseda permis de conducere, se afla sub influența alcoolului (0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat), iar autoturismul a fost sustras de acesta în cursul aceleiași nopți, din municipiul Sfântu Gheorghe.
 
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a unei pasagere, de 17 ani, aflată în autoturism, pe bancheta din spate.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea persoanei pentru 24 de ore, iar, la data de 1 mai a.c., Judecătoria Sfântu Gheorghe a dispus față de aceasta măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii