Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română Minivacanță în siguranță

ro

30 May, 2023 16:18 971 Marime text
Aproape 9.000 de polițiști, în medie, zilnic, vor acționa în teren, pe toată durata minivacanței de 1 Iunie și Rusalii pentru siguranța cetățenilor și fluidizarea traficului rutier.
 
Principalul obiectiv al Poliției Române, în perioada 1 – 5 iunie a.c., este acela de a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât oamenii să fie în siguranță. Se va acționa, în medie, zilnic, cu aproximativ 4.100 de mijloace de intervenție și cu 300 de aparate radar.
 
În teren vor fi polițiști de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, iar în cazul unor situații deosebite, luptătorii de la acțiuni speciale sunt pregătiți să intervină. 
 
Polițiștii de la ordine publică vor preveni și combate faptele antisociale.
 
Polițiștii rutieri se vor afla în teren pentru a fluidiza traficul rutier pe drumurile spre stațiunile turistice și pe căile de acces către lăcașurile de cult.
 
Pentru monitorizarea traficului rutier și coordonarea dispozitivelor de circulație, pe principalele artere, în intervalele în care se preconizează un trafic intens, vor fi folosite elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviație, în funcție de condițiile atmosferice și de evoluția valorilor de trafic înregistrate.
 
Datele și informațiile de interes, surprinse la bordul elicopterelor, vor fi transmise echipajelor din teren, pentru a putea fi luate măsurile necesare, în cel mai scurt timp.
 
Pentru o intervenție promptă la fața locului și pentru a lua primele măsuri în cazul unui eveniment, polițiștii vor folosi autospecialele și motocicletele din dotarea Poliției Române.
 
Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată, aerogări şi porturile de la Marea Neagră sau de la Dunăre.
 
Recomandăm tuturor cetățenilor să adopte o conduită preventivă și să respecte indicațiile și măsurile legale ce au ca scop protejarea sănătății, vieții și a bunurilor.
 
De asemenea, să circule prudent și să nu conducă dacă au consumat băuturi alcoolice.
 
Le recomandăm să respecte indicațiile polițiștilor rutieri, care se află în trafic pentru siguranța tuturor.
 
În această perioadă, au loc lucrări de reparații pe autostrada A2 București-Constanța, autostrada A1  București - Pitești, DN 1, DN 7, DN 67, precum și pe alte tronsoane de drum, astfel că recomandăm reducerea vitezei în zona lucrărilor, semnalizarea intenției de schimbare a benzii de circulație și evitarea manevrelor periculoase!
 
De asemenea, în zona evenimentelor publice, circulați cu viteză redusă și atenție sporită, pentru evitarea pericolelor.
 
Înainte de a pleca la drum, recomandăm tuturor șoferilor să se intereseze de situația traseului pe care urmează să se deplaseze. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite pe secțiunea Infotrafic a siteului oficial al Poliției Române.
 
Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă!
 
Zilnic, polițiștii vor acționa în teren pentru depistarea celor care conduc sub influența alcoolului sau substanțelor interzise, urmând a fi folosite aparatele drugtest din dotare pentru prinderea celor care sunt un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
 
Având în vedere că este vreme bună, recomandăm motocicliștilor și conducătorilor de ATV-uri să circule cu o viteză care să permită celorlalți participanți la trafic să îi observe din timp, să fie vizibili purtând echipament de protecţie reflectorizant şi aprinzând farul. De asemenea, să depăşească regulamentar, doar pe partea stângă și să păstreaze o distanţă sigură faţă de maşina din față, evitând unghiul „mort”.
 
Bineînțeles, pentru a evita o tragedie, conduceți aceste tipuri de vehicule doar dacă aveți acest drept și nu le puneți la dispoziție celor care nu îl au.
 
Poliţia Română îi sfătuieşte pe părinţi să discute deschis, să-l înveţe pe copil cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
 
Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice:
 
Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate!
 
Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
 
Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!
 
Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!
 
Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
 
Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
 
Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!
 
Dacă mergeți la evenimente publice, când parcați autoturismul, nu lăsaţi în interior genţi, chiar dacă nu conţin bunuri de valoare, deoarece pot atrage atenţia infractorilor!
 
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute şi nu vă expuneţi bunurile de valoare, deoarece, printre amabili şi binevoitori, puteţi întâlni şi persoane rău intenționate!
 
Dacă lipsiți de acasă o perioadă mai lungă, nu postați pe rețelele de socializare locul în care vă aflați, pentru a nu furniza informații hoților din locuințe.
 
Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
 
Accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniță şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
 
Respectarea acestor reguli este importantă pentru a nu crea o stare de temere și pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți cetățeni.
 
Noi suntem la datorie în această periodă! În caz de nevoie, nu ezitați să ne cereți ajutorul sau să apelaţi 112 - Apelul Unic de Urgenţă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii