Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română Grup organizat pentru trafic de droguri

ro

10 May, 2023 13:15 549 Marime text
Nr. 483 din 10 mai 2023
 
ARESTAȚI PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT ȘI TRAFIC DE DROGURI DE MARE RISC
 
          Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a unor persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic și conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.
 
În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2022, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.
 
În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, membrii acestuia ar fi organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc (heroină).
 
După ce intrau în posesia drogurilor, heroina ar fi fost pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanțe, în vederea obținerii unor profituri cât mai mari) și, ulterior, comercializată în municipiul București, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere.
 
În cursul urmăririi penale, la data de 15 aprilie a.c., a fost descoperit și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină.
 
Cu privire la unul dintre bănuiții reținuți în cauză, având calitatea de funcționar, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, ar fi sprijinit grupul infracțional organizat prin acțiuni și inacțiuni.
 
În concret, în luna martie a.c., acesta ar fi comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.
 
În luna aprilie a.c., deși ar fi luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu ar fi luat măsurile necesare, potrivit atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi bănuiți cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.
 
În cursul lunii martie a.c., persoana bănuită ar fi divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date.
 
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie a.c., bărbatul ar fi primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22 aprilie a.c., ar fi acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte.
 
La datele de 8 și 9 mai a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a trei bănuiți. Ulterior, la data de 9 mai a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul București a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, față de cele trei persoane.
 
La activități au participat polițiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție și D.G.P.M.B. – Serviciul Grupări Infracționale Violente.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii