Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI/BI operationalizare noi baze de salvare aeromedicala SMURD

ro

03 Mar, 2014 19:24 1795 Marime text
În baza propunerii viceprim-ministrului Gabriel Oprea, ministru interimar al afacerilor interne, primul-ministru a aprobat inițierea demersurilor legale și operaționale în vederea desemnării Bazelor de Salvare Aeromedicală Iași și Galați ca structuri cu atribuții în executarea de misiuni de intervenție aeromedicală transfrontaliere.
 

În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat a verificat îndeplinirea condițiilor de infrastructură pentru operarea elicopterului SMURD, care urmează să fie adus în jud. Galați, cel mai probabil în luna aprilie.
 
La întâlnirea cu autoritățile din județul Galați oficialul M.A.I. a declarat că „aeronava SMURD din jud. Galaţi va deservi cinci județe – Galați, Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea, în baza notei aprobate de premierul Victor Ponta în ședința de Guvern, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională și ministru interimar al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Elicopterul va executa, de asemenea, misiuni transfrontaliere în Republica Moldova, acelaşi tip de misiuni fiind asigurat şi cu ajutorul elicopterului SMURD, care deja se află la Iaşi”.
Totodată, amplasarea unui elicopter SMURD la Galaţi va permite executarea unor intervenții mai rapide pentru accidentele înregistrate pe Autostrada Soarelui, alăturându-se celor două elicoptere de la București și Constanța care acționează pe A2. Aeronava va folosi helioportul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, autoritățile locale luându-și angajamentul că vor construi și un hangar.
Secretarul de stat al MAI a precizat că intervenţia elicopterelor este gestionată la nivel naţional prin dispeceratele integrate — ale Ambulanţei şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă — care deja funcţionează în majoritatea localităţilor din ţară, dispeceratul integrat de la Galați urmând să funcționeze, experimental, din cursul lunii martie.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat și în județul Sălaj, unde urmează să opereze un alt elicopter care va deservi regiunea de Nord-Vest a țării și va fi complementar cu elicopterele de la Târgu Mureş și Arad. În acest caz, responsabilitatea pentru organizarea activităţii medicale va reveni  Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj. Punctul de staționare al aeronavei a fost stabilit în localitatea Jibou, unde există o unitate de pompieri care permite dezvoltarea bazei aeriene. Autorităților locale și-au asumat responsabilitatea asigurării condițiilor necesare operării elicopterului prin construirea unui hangar.
 
Prin operaționalizarea punctelor aero-medicale din jud. Galați și Sălaj, numărul elicopterelor SMURD va ajunge la opt, celelalte șase fiind amplasate în Mureş, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa și Craiova. Aparatele de zbor au fost achiziționate de Ministerul Sănătății și au fost trecute în administrarea Ministerului Afacerilor Interne. Aeronavele sunt operate de piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., fiind destinate intervenției medicale de urgență și transportului pacienților aflaţi în stare critică.
 
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii