Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița În urma impactului a rezultat o victimă conștientă și cooperantă

ro

08 May, 2023 09:54 572 Marime text
Nr.18 din 08 mai 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor PSI, intervenții în cazul accidentelor rutiere și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 59 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (05.05.2023-07.05.2023).
La nivel județean, 52 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatorii ialomițeni, amintim:
 
!    În data de 05.05.2023, în jurul orei 19:40, Stația de pompieri Țăndărei, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD a intervenit la un accident rutier, produs pe raza orașului Țăndărei, în care a fost implicat un scuter. În urma impactului a rezultat o victimă conștientă și cooperantă, care a primit prim ajutor medical de urgență, ulterior fiind transportată la Spitalul Orășenesc Țăndărei.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
!  Trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier, produs în cartierul Bora (municipiul Slobozia), în care au fost implicate două autoturisme și 3 persoane. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al SAJ Ialomița. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă conștientă și cooperantă, căreia i s-a acordat asistență medicală de urgență la locul solicitării, ulterior fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, pentru investigații medicale de specialitate.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
        !    În perioada de referință, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui accident rutier, pe raza localității Borănești, în care au fost implicate două autoturisme. La locul evenimentului au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma coliziunii au rezultat trei victime conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la spital.
 
!  De asemenea, în data de 07.05.2023, în jurul orei 15:50, s-a intervenit la un accident rutier, produs în municipiul Urziceni, în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă. La locul solicitării au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă conștientă și cooperantă. Persoana a primit prim ajutor medical de urgență, ulterior fiind transportată la Spitalul Municipal Urziceni.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
! În perioada menționată, pompierii ialomițeni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza localității Amara. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.
Vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi:
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
 
       ! O altă intervenție a avut loc sâmbătă, în jurul orei 15:30, când Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs pe casa scării, a unui bloc de locuit. Pentru gestionarea situației de urgență au fost alertate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, iar în sprijin un echipaj al SAJ Ialomița. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars o masă construită din PAL și deșeuri de hârtie. Nu au fost înregistrate victime.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise.
 
      ! Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării unui meci de fotbal, pe stadionul din localitatea Gheorghe Doja.
 
 
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                                      
 
 
                                            Compartimentul Informare și Relații Publice     
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii