Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ

ro

25 Sep, 2023 10:50 426 Marime text
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 73 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (22-24.09.2023).
La nivel județean, 61 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
În perioada de referință, trei echipaje de la Detașamentul de pompieri Urziceni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs la un garaj. Au ars garajul, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, scule, unelte și o autoutilitară, în proporție de aproximativ 40%. Sursa probabilă de aprindere a fost scurtcircuitul electric.Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, care pornesc de la scurtcircuitele electrice:
- efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
- nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
- verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
- nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
- instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
- amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.
În data de 23 septembrie, în jurul orei 05.20, două echipaje de salvatori de la Stația de pompieri Țăndărei, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier, produs între un autoturism și un autotren, în orașul Țăndărei. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă încarcerată, de sex masculin, în vârstă de aproximativ 35 de ani. Victima a fost extrasă dintre fiarele contorsionate ale autoturismului, i s-a acordat primul ajutor medical la locul evenimentului, iar apoi a fost transportată la o unitate spitalicească pentru îngrijiri medicale. În sprijinul salvatorilor a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.
Tot în data de 23 septembrie, salvatorii de la Detașamentul de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier, în care a fost implicat un autoturism, în comuna Jilavele. În urma evenimentului rutier, au rezultat 2 victime conștiente și cooperante, care, după acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, nu au necesitat transportul la spital. În sprijinul salvatorilor a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. 
Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să asigure măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării unui meci de fotbal, desfășurat în data de 23 septembrie, pe stadionul din comuna Gheorghe Doja. 
De asemenea, sâmbătă, 23 septembrie, în jurul orei 23.00, trei echipaje de intervenție au intervenit pentru lichidarea unui incendiu, produs la locuința unui cetățean din comuna Gârbovi.Au ars acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, interiorul unei anexe din metal și articole textile. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical unei persoane de sex feminin, care prezenta un atac de panică. 
Două echipaje de salvatori de la Stația de pompieri Fetești, au intervenit la un accident rutier, produs între un autoturism și o motocicletă. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă, care, după acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.În ultimele 72 zile, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 7 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 7 incendii care au avut loc în perioada menționată, 4 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate aproximativ 3 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii