Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:06 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ

ro

11 Sep, 2023 12:05 515 Marime text
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și intervențiile în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 49 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (08-10.09.2023).
La nivel județean, 33 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
 
În perioada de referință, trei echipaje de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2C, în localitatea Amara, în care au fost implicate o autoutilitară și un tractor. În evenimentul rutier au fost implicate 16 persoane(14 adulți și 2 minori), însă, după acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului au fost transportate la spital 4 victime (2 minori, cu vârste cuprinse între 15-16 ani, și 2 adulți), cu traumatisme ușoare. În sprijinul salvatorilor au intervenit și două echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
În data de 08.09.2023, două echipaje de la Detașamentul de pompieri Slobozia au intervenit, cu o autospecială de descarcerare și o autospecială de stingere cu apă și spumă, la un accident rutier, produs pe DN2A, în localitatea Gheorghe Doja, în care a fost implicat un autoturism. În urma evenimentului rutier, o persoană a decedat, iar o altă persoană a fost transportată la Spitalul Municipal Slobozia pentru îngrijiri medicale.În sprijinul salvatorilor au intervenit și trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.
 
Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să asigure măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul desfășurării meciului de fotbal dintre echipele Recolta Gheorghe Doja și FC Voluntari 2.       
În ultimele 72 zile, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 12 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 12 incendii care au avut loc în perioada menționată, 11 intervenții au fost înregistrate la arderile necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate aproximativ 5 hectare de teren. Majoritatea cauzelor probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind  focul deschis în spații deschise.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- desfășurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor , deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;
- colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
 
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii