Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 21 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Bilanțul minivacanței de 1 decembrie

ro

05 Dec, 2022 13:54 726 Marime text
                                                                                      Nr.50 din 05 decembrie 2022        
                                             
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
Bilanțul minivacanței de 1 Decembrie
 
În perioada 30 noiembrie - 04 decembrie a.c., pompierii ialomițeni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.
În cele cinci zile, la nivel județean, s-au înregistrat 57 de intervenţii, dintre care 4 pentru stingerea incendiilor, 49 de cazuri SMURD, 2 accidente rutiere, o misiune salvare animale din medii ostile vieții şi o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment sportiv.
 
Pompierii ialomițeni au intervenit în data de 30.11.2022, pentru lichidarea unui incendiu produs la un autocamion cu semiremorcă. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric. Au ars capul tractor în proporție de 100% și semiremorca în proporție de 40 %.
Pentru a preveni astfel de cazuri, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
  • verificați instalația electrică;
  • nu faceți improvizații la instalația electrică;
  • asigurați-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
  • verificați dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
  • verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autoturism;
 
Tot în data de 30.11.2022, în jurul orei 22:20, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit la un accident rutier în care a fost implicat un autoturism, în urma căruia au rezultat 2 victime conștiente și neîncarcerate. După acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, acestea au refuzat transportul la spital.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
O situație deosebită înregistrată a fost misiunea de stingere a unui incendiu produs în cursul serii de vineri, 02 decembrie 2022. Salvatorii din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la două case, situate în aceeași curte, în orașul Țăndărei. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperişurilor. Din cauza suprafeței mari afectate de incendiu a fost necesară suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție, astfel că pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Datorită intervenției prompte a salvatorilor, incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, protejându-se alte două locuințe aflate în proximitate.
În urma evenimentului nu s-au înregistrat victime, însă mai multe bunuri au fost distruse, cum ar fi: cele 2 acoperișuri ale locuințelor, aparatură electrocasnică, obiecte de mobilier și materiale textile.
          Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile.
Coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din alcătuirea construcțiilor, pot constitui o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuințele și anexele gospodărești. 
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire:
•        verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
•        coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
•        coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea);
 
Salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o anexă, în municipiul Fetești. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise. Au ars materiale textile pe o suprafață de 1 metru pătrat.
 
Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.
 
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii