Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Verificați și curățați coșurile de fum!

ro

08 Feb, 2023 12:40 603 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Verificați și curățați coșurile de fum!
 
Anual, în perioada sezonului rece, una dintre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor o constituie coșurile de fum (necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile).
De la începutul acestui an, până astăzi, 8 februarie a.c., pompierii militari harghiteni au desfășurat 10 misiuni de stingere a incendiilor izbucnite la locuințe și gospodării din întreg județul, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine, defecte sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor.
Cea mai recentă situație de urgență, determinată de o astfel de împrejurare, s-a produs seara trecută, în jurul orei 19.30, la o locuință de pe strada Gării din Izvoru Mureșului, eveniment pentru gestionarea căruia au fost alertate echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, SVSU Sândominic și Voșlăbeni, care au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Echipajele de intervenție au împiedicat propagarea flăcărilor și producerea de pagube materiale, salvând astfel locuința.
Un coș înfundat sau parțial blocat poate provoca incendii și poate pune în pericol siguranța familiei și a casei tale. Necurățarea coșului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine și alte reziduuri rezultate în urma arderilor, iar uneori poate duce la auto-aprinderea coșului de fum. Un coș de fum înfundat crește riscul intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza faptului că fumul nu poate fi evacuat.
Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust. Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.
Pentru siguranța dumneavoastră și pentru a vă proteja locuința de un posibil incendiu, aveți grijă la modul de exploatare a sistemelor și a mijloacelor de încălzire și respectați măsurile de prevenire a incendiilor. Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.); Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului; Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.
Reparați, dacă este cazul, coșurile de fum. Asiguraţi-vă că acestea sunt curățate corespunzător și că jarul sau scânteile din sobă nu pot ajunge pe materialele combustibile din structura acoperișului!
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
Totodată, în ultimele două zile, echipajele SMURD au asistat medical 14 persoane cu diverse afecțiuni medicale și traumatisme.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google
Play.                                                            COMPARTIMENTUL INFORMARE
  ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii