Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Trei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

ro

05 Mar, 2024 09:45 340 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Trei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore
 Odată cu încălzirea vremii, incendiile care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriștilor ori a vegetației uscate au tendința să se înmulțească. Astfel, numai în cursul zilei de ieri, 04 martie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a 3 incendii de vegetație uscată, care au afectat circa 3,5 ha de teren. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. II Toplița, în cooperare cu SVSU Sărmaș, au reușit localizarea și stingerea acestor incendii, care au avut loc în localitățile Hodoșa, Platonești și Toplița, împiedicând astfel propagarea flăcărilor către vecinătăți.
Tot ieri, în jurul orei 17:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, din municipiul Gheorgheni, strada Kossuth Lajos. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la mobilierul din interiorul camerei de zi, cu pericol de propagare la întreaga locuință. Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o jarul căzut din sistemul de încălzire pe materiale combustibile (textile), au ars mobilierul din cameră, un televizor, un calculator, ușa de la intrare și s-au deteriorat geamurile și mobilierul din bucătărie, bunuri evaluate la peste 25.000 lei. În urma intervenției prompte a pompierilor, s-au salvat bunuri în valoare de aproape 300.000 lei.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita, vă reamintește faptul că, prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, puteți evita producerea unor astfel de evenimente.
Astfel, pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență generate de mijloacele de încălzire, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor :
  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii sau nesupravegheate;
  • Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
În acest interval de timp, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora au asistat medicalpersoane aflate în dificultate.
Printre alte informații relevante, menționăm faptul că ieri au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, semnalând prezența animalelor periculoase (urși),  în satul Târnovița, comuna  Brădești.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență 👉 https://fiipregatit.ro.
De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
 
                    COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii