Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita „Împreună mai pregătiţi!”

ro

23 Feb, 2023 14:51 694 Marime text
    COMUNICAT DE PRESĂ
 
 „Împreună mai pregătiţi!”
Săptămâna Protecţiei Civile – 25 februarie - 4 martie 2023
Anul acesta, la 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de Protecţie Civilă în România, dată la care Regele Carol al II-lea semna, în anul 1930, Înaltul Decret Regal nr. 468, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României, ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Acest moment solemn a  marcat înființarea Protecţiei Civile în România.
 
            Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversări a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita organizează, în perioada 25.02 – 04.03.2023, o serie de activităţi informativ-educative dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfășurate sub sloganul “ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIȚI”. 
            Sâmbătă, 25 februarie, între orele 11:00 – 14:00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul Miercurea Ciuc, vor fi amenajate standuri de prezentare a materialelor de informare preventivă, autospecialelor și accesoriilor folosite de salvatori în îndeplinirea misiunilor, dând posibilitatea celor interesaţi să cunoască tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor militari harghiteni și misiunile structurilor profesioniste. Celor prezenţi le vor fi aduse la cunoştinţă regulile şi măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, fiind îndrumaţi şi cum să acţioneze în cazul în care acestea nu pot fi evitate.
            În data de 28 februarie, la sediul ISU Harghita va avea loc un ceremonial militar, în cadrul căruia va fi prezentată semnificația Zilei Protecției Civile în  România și vor avea loc avansări în grad înainte de termen.
            Chiar de ziua armei, marți, 28 februarie a.c., subunitățile de intervenție ale inspectoratului din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc și Gheorgheni îşi vor deschide porţile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul Armei care ne reprezintă, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, activitate derulată în intervalul orar 10.00-14.00. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
            Tot în această zi, pompierii vor fi în mijlocul elevilor de la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea Ciuc, pentru a atrage atenția asupra importanței respectării regulilor și măsurilor de siguranță, în vederea evitării unor evenimente negative. Pe timpul activităților, asistentul coordonator SMURD, plt.adj.șef Flora Denes va desfășura instruiri privind tehnicile de acordare a primului ajutor.
            În perioada 25 februarie – 4 martie, vor fi amplasate puncte mobile de informare preventive cu tematică de protecţie civilă, în 9 centre comerciale din municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, în care se înregistrează frecvent afluenţă mare de public. Totodată, inspectorii de prevenire vor fi prezenți în 13 lăcașuri de cult de pe raza localităților: Izvoru Mureșului, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Joseni, Ciumani, Toplița și Gălăuțaș, pentru a se asigura că personalul clerical este pregătit să acționeze în cazul producerii unor situații de urgență și respectă măsurile de siguranță, fiind organizate acțiuni de informare preventivă cu prilejul”Zilei educației preventive în lăcașurile de cult”.
            Sâmbătă şi duminică, 25-26 februarie, precum și sâmbătă, 4 martie, pompieri din cadrul Inspecţiei de Prevenire, alături de structurile SALVAMONT, vor fi prezenți în 3 stațiuni montane de pe raza județului, respectiv Harghita-Băi, Harghita Mădăraș și Borsec, pentru a conștientiza cetățenii asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți.
            O atenție deosebită se va acorda și modului de pregătire a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul unităților administrativ teritoriale: Miercurea Ciuc, Bălan, Ciceu, Gheorgheni, Vlăhița, Lunca de Sus, Toplița, Cristuru Secuiesc, Sândominic, Odorheiu Secuiesc, Gălăuțaș, Mărtiniș, Băile Tușnad, Ditrău, Cozmeni, Borsec, Corbu, Lupeni, unde vor avea loc exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, dar și activități informativ-educative.
            Totodată, pentru marcarea a 46 de ani de la cutremurul din 1977, pompierii civili din cadrul SVSU Brădești, Satu Mare, Dealu, Praid, Feliceni, Ocland, Miercurea Ciuc, Plăieșii de Jos, Odorheiu Secuiesc, Porumbeni, Gheorgheni, Ditrău, Remetea, Joseni, Ciumani, Toplița, Sărmaș, Gălăuțaș vor fi angrenați în acțiuni de distribuire a materialelor din cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.
** *
            Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi.
            În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.
            Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază - pompieri şi protecţie civilă - pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.
            De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
 
            Vă invităm să ne fiți alături pentru a sărbători împreună ZIUA PROTECŢIEI CIVILE!
 
 
                
 
 
 
                                                                            COMPARTIMENTUL INFORMARE                                                                              ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii