Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT

ro

14 Sep, 2023 12:13 503 Marime text
                                                                                      
BULETIN  INFORMATIV
 
 
            Pompierii harghiteni, la datorie și de ziua lor
            Ziua de ieri, 13 septembrie, a fost una solicitantă pentru salvatorii harghiteni,  echipajele operative acționând pentru localizarea și lichidarea a 4 incendii, prevenind astfel extinderea flăcărilor și limitând pagubele materiale.
            De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, echipajele SMURD au intervenit la 7 solicitări, 9  persoane care prezentau diferite afecțiuni (traumatisme, plăgi, arsuri, fracturi etc.) au primit asistență medicală de urgență.
            În afara acestor situații, pompierii au gestionat o misiune de transport/asistență persoană, în sprijinul echipajului SAJ, în municipiul Toplița.
            Astfel, în cursul zilei de ieri, 13 septembrie a.c., un incendiu puternic a cuprins acoperișul unui depozit din municipiul Miercurea Ciuc, pe o suprafață de aproximativ 5000 mp, iar pentru stingerea acestuia a fost nevoie de peste 75 de pompieri militari și civili, din cadrul subunităților de intervenție din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Ciceu, Siculeni, Sâncrăieni, Sântimbru și Păuleni-Ciuc, 9 autospeciale de stingere, două autoscări și o ambulanță SMURD. Din cauza degajărilor mari de fum, pentru asigurarea protecției cetățenilor, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT, cu recomandări pentru evitarea zonei și a expunerii la fum. După mai bine de 5 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost determinată de nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire.
            Tot ieri, pompierii Gărzii de Intervenție Toplița și SVSU Bilbor au acționat pentru stingerea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească (grajd), din localitatea Bilbor. La sosirea forțelor de intervenție, arderea se manifesta generalizat la întreaga anexă, cu pericol de propagare la casa de locuit, anexele și căpițele de fân din imediata apropiere învecinate. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost trăsnetul, au ars grajdul în totalitate, 2000 kg de fân și un ham, însumând pagube materiale estimate la 30.000 lei.
            Un alt incendiu, tot la o anexă gospodărescă (grajd cu șură), a fost anunțat și în localitatea Joseni, unde pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Joseni s-au luptat cu flăcările care se manifestau pe o suprafață de cca. 50 mp, timp de 2 ore. În urma incendiului, au ars anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 50 mp și 3 tone de fân, iar cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuit electric. Pe timpul intervenției de stingere, 3 pompieri civili au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi dintre ei suferind arsuri superficiale și unul acuzând insuficiență respiratorie, însă după acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, au refuzat transportul la spital.
            De asemenea, în ultimele 48 de ore, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Lăzarea (2), Ocna de Sus (2), Corund (2) și Bălan (2).
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
                                                            COMPARTIMENTUL INFORMARE
                                                               ȘI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii