Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu STOP incendiilor de vegetație uscată

ro

20 Jun, 2024 11:17 484 Marime text
BULETIN INFORMATIV
Nr. 233 din 20.06.2024
 
STOP incendiilor de vegetație uscată
 
          Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, în următoarele localități:
  • Bolintin Deal - au ars aproximativ 300 mp de vegetație uscată;
  • Călugăreni - a ars vegetație uscată, într-o curte, pe o suprafață de circa 150 mp;
  • Greaca - au ars aproximativ 150 mp de vegetație uscată;
  • Giurgiu - au ars în jur de 1.000 mp de vegetație uscată pe terasamentul căii ferate, în zona vămii;
  • Hotarele - au ars vegetație uscată și lăstăriș, pe o suprafață de aproximativ 500 mp. 
Pentru stingerea acestor incendii au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Detașamentului Giurgiu, Punctului de Lucru Greaca și Punctului de Lucru Călugăreni cu cinci autospeciale.
Cel mai probabil incendiile s-au produs din cauza focului în aer liber lăsat nesupravegheat și a fumatului în locuri neprotejate corespunzător.  
Informare preventivă
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii