Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Giurgiu Șapte incendii de vegetație uscată, în ultimele ore

ro

25 Mar, 2024 13:11 293 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 99 din 25.03.2024
 
Șapte incendii de vegetație uscată, în ultimele ore
          Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a șapte incendii, în următoarele localități:
  • Giurgiu, pe Drumul Fermei - au ars aproximativ 100 mp de vegetație uscată și și circa 100 kg de deșeuri menajere;
  • Copaciu (două intervenții) - au ars aproximativ 600 mp de vegetație uscată, lăstăriș și deșeuri menajere;
  • Cartojani - au ars vegetație uscată și papură, pe o suprafață de aproximativ 6.000 mp;
  • A 1, în zona localității Florești-Stoenești - au ars vegetație uscată și lăstăriș, pe o suprafață de aproximativ 2.500 mp;
  • Hulubești - au ars vegetație uscată și păpuriș, pe o suprafață de circa 10 ha;
  • Adunații Copăceni - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de circa un ha.
Pentru stingerea acestor incendii au acționat pompierii din cadrul Detașamentelor Giurgiu și Bolintin Deal, Stației Mihăilești, Gărzii de Intervenție Roata de Jos și Punctului de Lucru Călugăreni, cu opt autospeciale.
Incendiile au fost provocate de focul în aer liber, lăsat nesupravegheat sau de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
                       
Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii